23 llambordes "stolpersteine" recorden des d'avui els sabadellencs deportats als camps nazis
Sabadell ja és la ciutat catalana amb més llambordes stolpersteine, les peces commemoratives que l'artista alemany Günter Demnig va dissenyar el 1992 per recordar les víctimes del nazisme. El mateix artista ha estat l'encarregat de col·locar les 23 peces que des d'avui, Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, homenatjaran els deportats sabadellencs. "Primer vaig treballar per recordar la població gitana, que van ser els primers deportats. El 1992 vaig idear aquestes stolpersteine, que el 1996 vaig començar a instal·lar sense permís, il·legalment. Des del 2000 ja ho faig oficialment per tot Europa", ha explicat el creador.
Aquestes peces consisteixen en unes llambordes daurades amb el nom de les víctimes i unes breus dades biogràfiques, que el tècnic del Museu d'Història, Genís Ribé, s'ha encarregat de llegir abans de cada col·locació al davant del domicili on van viure els deportats. Demnig ha reflexionat sobre la importància de recordar el nom d'aquestes persones, ja que "un home és oblidat quan el seu nom és oblidat". Per a les diverses famílies, l'acte ha estat molt emotiu, ja que després de molts anys de lluita, han aconseguit el reconeixement i record dels seus familiars. D'aquesta manera expressaven els seus sentiments, els néts de Pedro Monter: "És un orgull per a nosaltres, encara que no vam tenir la sort conèixer-lo, ja que l'avi va ser deportat quan el nostre pare tenia dos anys. Avui dia, a l'edat que tenim, un reconeixement com aquest ens omple molt i s'agraeix".
En total, Demnig ja ha instal·lat més de 65.000 llambordes commemoratives que es poden trobar a una vintena de països. Des del 2015 el Memorial Democràtic està difonent aquesta acció per diverses ciutats catalanes, que en total lluiran 70 stolpersteine a finals d'aquest mes. A Sabadell, aquestes llambordes recordaran 23 dels 59 deportats als camps nazis.