En directe: De 00:00 a 02:00
Vitamina Dance
A continuació:
De 02:00 a 03:00
Parlem d’Òpera (R)
De 03:00 a 05:00
Connectats (R)
Dos sanitaris vacunant-se/ ACN Dos sanitaris vacunant-se/ ACN
30.10.2019 13:04

39.000 vacunes per prevenir la grip a Sabadell i la seva àrea de referència

Els centres sanitaris de Sabadell i la seva àrea de referència han encetat aquesta setmana la campanya de prevenció la grip amb 39.000 dosis de la vacuna per combatre el virus. La xifra correspon a la previsió de les persones que formen part de la població de risc, com majors de 65 anys, embarassades, malalts crònics o personal sanitari. No obstant això, podria augmentar si hi hagués més demanda; una situació que no s'acostuma a donar, malgrat que molts pacients ja inclouen la vacunació en el seu programa de visites al metge i la demanen abans que comenci la campanya. "A vegades costa arribar als col·lectius de persones que creuen que no la poden necessitar perquè no tenen patologies prèvies. Les previsions de vacunes són unes, però la realitat és que ens sobra alguna dosi", ha apuntat a Ràdio Sabadell la infermera referent de vacunes de l'Àrea Metropolitana Nord de l'ICS, Carme Barnils.

Malgrat que l'índex de vacunació és més baix del que els sanitaris voldrien, cada any s'incorporen nous perfils als col·lectius de risc. L'any passat s'hi van incorporar les persones amb obesitat i en aquesta ocasió s'hi sumen els celíacs, que per la medicació que prenen podrien tenir el sistema immunitari afectat, i els infants prematurs d'entre sis mesos i 2 anys de vida. En aquest sentit, el cap de la Unitat de Malalties Infeccioses del Taulí, el doctor Valentí Pineda, admet que els casos de grip són molt freqüents i no acostumen a ser greus en nens sans, però sí que podrien comportar complicacions a infants prematurs durant els primers mesos de vida. De fet, a l'Hospital de Sabadell s'ingressen una desena de nens per grip cada temporada.
 

Mites entorn la vacuna de la grip
 


Una de les raons que redueixen l'índex de vacunació és la circulació de mites entorn la vacuna de la grip. Un de molt habitual és el que apunta que la dosi pot acabar portant a un quadre grip. "Moltes vegades, quan rebem la vacuna ja comencen a circular refredats i molta gent els confon amb la grip. Però el fet de vacunar-se no suposa un quadre gripal ni de refredat", defensa Barnils. D'altra banda, també desmenteix que la vacuna no sigui efectiva arran de les mutacions del virus: "La previsió del virus és el que havíem tingut circulant en l'hemisferi sud la temporada anterior. Si ha variat en aquest període de temps. pot ser que no doni tota la resposta desitjada, però és l'única vacuna que tenim".

 

Altres patologies respiratòries per virus en infants


Amb l'arribada de les baixes temperatures també es multipliquen les afectacions a les vies respiratòries entre els més petits. La que porta a l'ingrés de més nens a l'Hospital de Sabadell és la bronquiolitis pel virus sincitial, que obliga a ingressar entre 100 i 120 nens afectats, entre els mesos d'octubre i febrer. La bronquiolitis no té una vacuna ni una cura, més enllà del tractament dels símptomes i pot ser especialment greu en nens menors de sis mesos. "Com més petit és el pacient, més greu. Sobretot ingressen nens dels primers dos o tres mesos de vida o nens més grans amb patologies cròniques de base", explica el doctor Pineda. Tot i això, insisteix que la mortalitat per bronquiolitis és pràcticament de zero.

 

Escolta l'entrevista sencera al doctor Pineda:

Escolta les declaracions de Barnils: