4 milions d'euros dels Next Generation per transformar el Ripoll
Després de l'última gran reforma del 2006,i el pla de transformació del Ripoll del govern quadripartit aprovat el 2019, ara l'executiu del PSC i Marta Morell vol executar els plans sobre el territori. Amb la inclusió del projecte a la licitació dels fons europeus de recuperació Next Generation, l'executiu vol que la ciutat "torni a donar la cara al riu" com ha dit Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell. Moltes de les actuacions presentades aquest matí ja s'incloïen dins del 'Programa d'actuacions del Parc Ripoll Sabadell' de 2019 que s'ha pres com a referència. L'actual projecte consta de quatre eixos, el natural, l'esport, el cultural i el patrimonial.
"La tercera fase és tornar a recuperar u espai que té una ran vàlua que té un valor paisatgístic i natural. Una cosa que vam comprovar quan ens van confinar, ja que espais com el Ripoll van tenir un 'superús'. És un espai que està molt pròxim a l'àmbit urbà i donar una prestació d'alta qualitat".
Rosa Martínez. Cap del Servei de Planificació i Projectes de Ciutat.
Entre les principals actuacions que es preveuen és el canvi d'usos del sòl industrial, que suma 40 hectàrees i un 60% d'ocupació, la millora de camins, la recuperació de la biodiversitat, manteniment del patrimoni, aputalament de talussos o un canvi urbanístics en els accessos a la pista d'Atletisme. Entre els referents citats, els responsables polítics han anomenat les renovacions similars a la del 22@ a Barcelona o el Parc del Sincrotró Alba a Cerdanyola, però vinculats als futurs centres aeronàutics (a l'aeroport) i el Campus de la UAB a la Gran Via. A més, també es preveu recuperar la Séquia Monar, així com millorar passarel·les i camins entorn del curs fluvial.
"Que l'àmbit del Ripoll esdevingui no tan sols un àmbit industrial més, com qualsevol altra, sinó que fruit dels components d'elements natural i espai lúdic, es converteixi en un espai únic en l'entorn".
Toni Serra, cap d'Urbanisme de l'Ajuntament.
Una reforma que el consistori espera que es pugui complementar amb la iniciativa privada, com apunta Marta Farrés, alcaldessa.
"Esperem que en aquestes transformacions del 22@ o obrir Barcelona al mar, no les va fer l'administració sola. Hem de lluitar pels fons i els hem de trobar, però esperem que també hi hagi aquesta correlació del teixit econòmic i social de la ciutat".
Calendari: juny 2022 arribarà a ple
Els terminis s'estrenyen, ja que Europa demana que els projectes estigui enllestit abans de 2026. El primer semestre s'aprovaran les modificacions dels plans de millora urbana i al juny el pla de renovació podria arribar al ple. "Els Next Generation ja s'han presentat i el mes de juny sabrem la resolució" ha explicat Farrés. El pressupost d'aquesta nova reforma serà inferior al presentat el 2019 quan el global de les actuacions sumava uns 28 milions d'euros, ja que comença amb uns quatre milions d'euros per a les primeres actuacions.