Actua Vallès posa en marxa una campanya per promoure la salut sexual de les dones trans
Un 20 per cent de les dones trans que es van fer un test de la prova ràpid del VIH van donar positiu. Unes dades molt superiors a les registrades en el cas dels homes gais, bisexuals o els altres homes que tenen sexe amb homes en què el percentatge se situa al voltant del tres per cent. Tenint en compte aquesta realitat, Actua Vallès ha posat en marxa la campanya Cuida la teva salut sexual per informar sobre la prevenció i la necessitat de fer controls periòdics de VIH i altres malalties de transmissió sexual. El director d'Actua Vallès, Alberto Capitán, i la tècnica de promoció en salut d'Actua, Júlia Collignon han explicat, en declaracions a El Cafè de la Ràdio, que la campanya es posa en marxa perquè és una situació "sostinguda en el temps".
? ÀUDIO #ElCafèdelaRàdio | Alberto Capitán (@albertoactua), director d'Actua Vallès (@actuava): "Les dones trans tenen la sensació que no encaixen en el marc normatiu del sistema de salut i el professional no sap com dirigir-s'hi o com actuar"
— Ràdio Sabadell 94.6 (@RadioSabadell) September 15, 2021
▶️https://t.co/iU2coscEfG pic.twitter.com/lHFQtJLXBd
Una realitat a la qual s'hi ha de sumar les dificultats d'atenció en l'actual sistema públic de salut:
"Hi ha una gran invisibilització. Per una banda, el col·lectiu de treballadors sexuals ja està invisibilitzat i costa que se'ls tingui en compte. I en el cas d'una dona trans encara s'hi suma una altra invisibilització"
"La percepció no és positiva sobre el sistema de salut. La sensació és de no encaixar i el professional no sap com dirigir-se ni com actuar"
I per trencar totes aquestes barreres existents al sistema públic de salut, Actua Vallès està fent diferents jornades de formació als professionals de la Salut. De fet, d'aquí a poc temps se n'ha de fer una amb el Servei d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de Sabadell, l'ASSIR, per donar eines als professionals per atendre les dones trans.