Càritas denuncia la invisibilitat a la qual estan sotmeses les persones sense llar
Càritas Diocesana de Terrassa ha atès durant el 2018 gairebé 450 persones amb problemes per accedir a un habitatge, ja sigui perquè viuen al carrer o en infrahabitatges o perquè han utilitzat alguns dels serveis que ofereix com ara el de menjador o el de dutxes. L'entitat ha fet públiques les dades coincidint amb el Dia Mundial dels Sense Sostre, que es commemora cada 27 d'octubre, una jornada que ha servit per denunciar la invisibilitat a la qual està sotmès aquest col·lectiu. "Darrere de cadascuna d'aquestes persones hi ha una història. Han tingut una vida igual que la nostra, però ningú els mira als ulls", ha assegurat Mari Carmen Pastor, referent del programa Sense Llar i Habitatge de Càritas, en una entrevista al programa El Cafè de la Ràdio d'aquesta emissora.
Pastor ha constatat que és possible sortir d'aquesta espiral sempre que s'aposti per un acompanyament de les entitats del tercer sector i també de les institucions. En aquest sentit, ha posat en valor el programa Housing First (una llar primer), que funciona des del mandat anterior a Sabadell amb un pis per a persones sense llar a la ciutat gestionat per ActuaVallès. Tot i això, la tècnica de Càritas ha reconegut que és un recurs "molt car" i ha afegit que la principal dificultat ara com ara és trobar aquests habitatges: "Estan trobant moltes dificultats per trobar pisos. Lloguer no n'hi ha i més per a gent amb aquest perfil".
Pel que fa al perfil d'aquestes persones, en vuit de cada deu casos, són homes amb una mitjana d'edat d'entre 35 i 55 anys. Segons Mari Carmen Pastor, quan la situació es cronifica pot acabar derivant en problemes mentals i d'addiccions.