Càritas presenta el primer informe sobre de l'Observatori de la Realitat Social
El 48% de les llars ateses per Càritas viuen amb uns ingressos d'entre 300 i 750 euros mensuals. Aquesta és una de les dades que ha recollit l'estudi "Atrapats en la Pobresa" que ha elaborat l'Observatori de la Realitat Social de Càritas Diocesana de Terrassa. L'entitat i els seus autors han presentat l'informe en una roda de premsa amb la presència del Bisbe de la Diòcesi, Mons. Josep Àngel Saiz. L'estudi pretén ser una radiografia social de les persones que atén Càritas a la comarca del Vallès Occidental. "Podríem tenir les millors autopistes, els millors aeroports que no hi aterra ningú, podríem tenir una planta que no funciona però això és el que des de l'Església i des de Càritas no volem, primer les persones" ha dit Salvador Obiols, vicepresident de Càritas.
Amb aquesta voluntat Amèlia de Juan de Càritas, Raúl Flores de la Fundació FOESSA i Montserrat Martínez de la Pere Tarrés han elaborat un resum de les característiques i perfils de les persones que ajuda l'entitat. Entre les dades més preocupants hi ha que la renda de 4 famílies que atén entitat equival a 1 renda mitjana de les llars catalanes. A més, 9 de cada 10 persones ateses estan en risc de patir pobresa relativa mentre la mitjana catalana és del 17 per cent i a Barcelona ciutat assoleix el 25 per cent. Segons els autors de l'estudi un dels factors de més risc és l'endeutament que viuen el 20% de les unitats familiars. Entre les famílies la mitjana és un deute de 7.800 euros, però cal posar-ho en context, ja que són llars que de mitjana tenen uns ingressos de 563 euros mensuals i per tant haurien de destinar mesos de pagues per eixugar el deute.
Com explica Montserrat Martínez, autora de l'estudi, contràriament al discurs oficial, aquests deutes no provenen de crèdits del consum sinó de l'habitatge i les despeses derivades o les taxes escolars. "Només un 12% de les famílies tenen deutes que tenen a veure amb les targetes de crèdit o el consum" ha explicat Martínez. La perspectiva per aquestes famílies és, a més, molt negra. Un 100% de les persones amb deutes hipotecaris creu que no podrà liquidar-lo mai. Aquesta situació crítica crea problemes de salut i socials derivats de la pobresa. L'opció de tenir feina, tampoc millora molt la perspectiva. "El 32% de les llars que acompanyem des de Càritas Terrassa són llars en els que existeix una activitat laboral reglada, òbviament es redueix significativament les ajudes públiques, però són llars que encara que tenen ingressos superiors, de 883 euros, de mitjana mensuals són incapaços de poder liquidar el deute" deia Raul Flores. Un dels autors de l'estudi.
En total, tots els deutes de les persones i famílies ateses per Càrites Diocessana de Terrassa sumen més d'un milió d'euros. Amb les dades a la mà, l'entitat vol començar a demanar responsabilitats a les administracions públiques per, entre d'altres, començar a garantir el dret a l'habitatge digne o implantar una renda de ciutadania que garanteixi uns ingressos mínims per viure amb dignitat. "Cal propiciar el pas de l'ofec a l'esperança, treballarem perquè es portin a terme les millores pertinents a la llei de la 2a oportunitat i també les polítiques públiques que promoguin una ocupació de qualitat amb un salari digne" ha remarcat el Bisbe de Terrassa, Mons. Josep Àngel Saiz.