Creix la pobresa severa entre les famílies vallesanes ateses per Càritas arran de la pandèmia
Càritas Diocesana de Terrassa ha constatat un augment de les famílies que es troben en situació de pobresa extrema des de la declaració de l'estat d'alarma pel coronavirus ara fa tres mesos. "La pobresa severa s'ha incrementat moltíssim, és a dir, que estan vivint amb menys de 370 euros al mes i la situació és molt impactant", ha assenayalat la responsable de l'àrea de Voluntariat i Formació de Càritas, Mercè Moras, en declaracions a Ràdio Sabadell. La principal raó que explica aquesta situació és la davallada dels ingressos en el si d'aquestes famílies, que han caigut a la meitat en el cas de ser formals i en més d'un setanta per cent si eren "informals". "Hem constatat que tres de cada deu famílies ateses per Càritas no ha tingut cap mena d'ingrés en aquests tres mesos, el que suposa un augment del 136 per cent d'aquesta situació", ha explicat Moras.
A més, la manca d'ingressos s'ha vist aguditzada per les dificultats per accedir als subsidis, en la major part dels casos, per la bretxa digital que existeix entre els usuaris de l'entitat. La responsable de l'àrea de Voluntariat i Formació de Càritas ha apuntat que un 13 per cent de les llars ateses no tenen connexió a internet, una circumstància a la qual també cal afegit que molts d'aquests adults tampoc no tenen prou habilitat com per fer tràmits digitals. "La bretxa digital s'ha vist entre els nens, però també existeix entre la gent adulta que no té aquesta preparació", assegura.
La situació s'arrossega des de 2019
Mercè Moras ha comentat que l'impacte de la Covid-19 els ha "descol·locat", però que les desigualtats i les situacions de pobresa extrema ja havien anat a l'alça durant l'any anterior. "No hem sortit de la crisi de 2018, sinó que continuem arrossegant situacions de precarietat i vulnerabilitat. L'exclusió es manté", ha afirmat. En aquest sentit, ha explicat que moltes persones que havien aconseguit sortir d'aquesta espiral han tornat a demanar ajuda a Càritas en els últims dotze mesos a conseqüència, principalment, dels problemes per accedir a una feina estable o a un habitatge digne. La responsable de l'àrea de Voluntariat i Formació de l'entitat del tercer sector ha volgut incidir especialment en les dificultats en matèria d'habitatge i ha lamentat que els col·lectius amb menys recursos hagin d'acabar triant entre pagar el lloguer o menjar: "La gent per pagar el lloguer deixa d'atendre les necessitats bàsiques. Ha de triar entre pagar el lloc o portar un plat a taula".
Càritas calcula que la situació provocada per la crisi sanitària ha fet créixer les llars sense ingressos i ja en són una de cada quatre, la major part de les famílies amb infants a càrrec.