En directe: De 10:00 a 11:00
A les portes de Troia
A continuació:
De 11:00 a 12:00
Generació BSO (R)
De 12:00 a 13:00
Fils de ciutat
Imatge d'una de les testimonis de la campanya 'Trenco el Silenci'/ Cedida Imatge d'una de les testimonis de la campanya 'Trenco el Silenci'/ Cedida
10.10.2018 12:03

Creixen les denúncies per abusos sexuals a infants, però un 85 per cent dels casos mai es fan públics

Els Mossos d'Esquadra van rebre l'any passat 713 denúncies per casos d'abús infantil a Catalunya; una xifra que ha anat a l'alça en els últims anys però que només representaria un 15 per cent dels casos que es produeixen. "És un fenomen que té una gran xifra oculta. Quan s'ha fet enquestes a persones adultes sobre si havien patit abusos de joves, apareix una xifra que és realment preocupant. En el cas de les dones es pot superar el 20 per cent", apunta el sergent dels Mossos, Sergi Torres, en declaracions al programa Al Matí. El tabú que envolta aquestes situacions, la falta de coneixement dels infants sobre quins comportaments són abusius i el xantatge emocional per part dels agressors són algunes de les causes d'aquesta xifra oculta. A més, 7 de cada 10 casos que arriben als jutjats acaben sense condemna per falta de proves.

Davant d'aquesta situació, l'ONG Save the Children ha impulsat la campanya Trenco el Silenci, amb sis testimonis d'abusos sexuals, per posar sobre la taula que aquestes situacions es produeixen i que cal denunciar-les. "És molt important demostrar que això passa a moltes famílies. Pot passar a tot arreu, a totes les famílies", assenyala la responsable de l'entitat a Catalunya, Emilie Rivas. Aquest seria el primer pas per reduir el nombre d'agressions, però des de l'ONG apunten que en calen molts més que s'haurien d'englobar en una nova llei. La normativa, entre altres coses, hauria d'incloure mesures prevenció, perquè en la majoria de casos l'infant no és conscient d'haver patit un abús sexual: "Amb la prevenció podríem evitar la meitat dels casos i, en la resta de casos, l'abús duraria molt menys perquè els infants tindrien les eines per superar la situació". D'altra banda, des de Save the Children també aposten per fer modificacions en l'àmbit judicial per augmentar el termini en què prescriuen els abusos. Ara mateix, és d'entre 5 i 15 anys després de la majoria d'edat de la víctima; termini que deixa fora molts dels agredits: "Les víctimes d'abús sexual infantil necessiten més temps per entendre el que els ha passat és un abús i per reunir el valor per denunciar els agressors, que són persones que estimaven i en qui confiaven".