En directe: De 10:00 a 11:00
L’hora lúdica
A continuació:
De 11:00 a 12:00
La caverna galàctica (R)
De 12:00 a 13:00
Fils de ciutat
Montse Font i David Jové | Cedida Montse Font i David Jové | Cedida
14.04.2021 16:08

Creu Roja Sabadell atén 16.000 persones amb ajuda humanitària directa durant la pandèmia

La resposta de Creu Roja Sabadell a les necessitats derivades de la pandèmia ha estat "el desplegament de recursos més gran" de l'entitat en la seva història. Durant la crisi sanitària, 16.000 persones han rebut ajuda humanitària directa per part de l'entitat del tercer sector, un volum quatre vegades més gran que tots els usuaris atesos el 2019.


Ajuda directa a 16.000 persones

La gran majoria d'intervencions s'han fet amb lots d'aliments i d'higiene o productes sanitaris, per a persones amb problemes econòmics per accedir-hi. David Jové, coordinador de l'entitat local, ha explicat que les necessitats es van disparar després de deu dies d'anunciar-se l'estat d'alarma.
 

"La nostra responsabilitat era dona una resposta ràpida, molt contundent, que fos eficaç per ajudar moltes famílies. Els primers dies d'abril vam rebre un 8.000% més de demandes per vies telemàtiques"


Durant l'últim any, Creu Roja ha repartit més de 33.000 lots d'aliments, més de 520 tones de productes. En comparació amb l'any 2019, quan s'atenien unes 80 famílies, ara sol·liciten lots alimentaris unes 700 llars a Sabadell.


Sensibilitzant 37.500 persones

L'entitat també ha fet una intensa campanya de promoció de la salut pública, amb tres dispositius de sensibilització que han arribat a 37.500 persones. A part d'explicar les mesures sanitàries i distribuir mascaretes, també s'han dedicat a "escoltar les persones i trencar estigmes sobre aquesta malaltia". En la mateixa línia, s'han fet prop de 19.000 trucades a gent gran aïllada.


Sensellarisme

Creu Roja Sabadell també ha fet prop de 6.000 atencions al carrer a persones sense llar. Unes actuacions complementàries als dos albergs habilitats durant la pandèmia i que han fet ús unes 146 persones. Actualment, han obert un nou servei a la seu de l'entitat, que ofereix atenció diürna, amb dutxes, un àpat, activitats i seguiment personalitzat.


Un 64% de les persones ateses són dones

Sis de cada deu usuaris atesos per l'entitat són dones, un 48% parelles amb fills a càrrec i un 18% famílies monoparentals amb una dona al capdavant. La meitat de les persones ateses sense feina, l'han perdut durant la pandèmia.


Nous voluntaris i més joves

Durant la crisi, l'entitat va comptar amb 500 nous voluntaris, de perfil jove, a diferència del col·lectiu habitual que s'ofereix per a aquest tipus d'activitats. Ho explica Montse Font, presidenta de Creu Roja.
 

"El nostre voluntariat tenia una mitjana de 55 anys en amunt. Aquest voluntari s'havia de protegir i no podia estar a la primera línia. Per això, agraïm molt al voluntariat jove que ens va salvar la vida en aquell primer moment"


La mitjana d'edat dels voluntaris va ser de 34 anys. En total, s'han dedicat més de 33.000 hores a acció voluntària.


Reptes de futur

Entre els punts que destaquen hi ha garantir les necessitats bàsiques (com ara l'alimentació), combatre la solitud no volguda, invertir en programes d'ocupació o solucionar les mancances digitals que hi ha en moltes llars a la ciutat. A més, temen que quan s'acabin les ajudes pels ERTOs, "pugui haver-hi una segona onada en aquesta crisi social", conclou Jové.