Creu Roja Sabadell atén menys gent en situació de vulnerabilitat extrema durant el 2017
Creu Roja Sabadell ha atès en el darrer any 1.271 persones en situació de vulnerabilitat extrema, una xifra que representa un vint per cent menys (1.599) respecte de 2016. Els responsables de l'entitat del tercer sector, que han presentat la Memòria de 2017 aquest matí, consideren que és una tendència que s'està consolidant en els últims mesos i ho atribueixen a diversos factors. D'una banda, el canvi de model en el repartiment d'aliments amb l'habilitació del Mercapunt al mercat dels Merinals i, de l'altra, el fet que algunes persones hagin trobat una feina que els permet cobrir necessitats bàsiques. Malgrat això, encara són molts els usuaris que no aconsegueixen deixar de dependre completament de l'organització perquè els ingressos no són suficients per cobrir totes les despeses que acumulen a final de mes. “La realitat ens diu que, tot i que hi ha persones que troben feina, això no els treu de la vulnerabilitat. Avui dia ser treballador pobre no és la solució”, ha subratllat el president de Creu Roja Sabadell, Josep Masip.
Els responsables de l'organització també han aprofitat la presentació d'aquestes dades per explicar que la seva manera de tractar els casos de vulnerabilitat que els arriben ha canviat amb l'objectiu de deixar d'oferir un model de caire més assistencial, tal com s'ha fet en els anys més durs de la crisi econòmica, per un altre que doni eines a aquests usuaris per sortir d'aquest sotrac. En aquest sentit, el coordinador de Creu Roja Sabadell, Javier Jaén, ha comentat que s'estan impulsant programes d'apoderament perquè aquestes persones perquè puguin continuar endavant amb la seva vida: “Pensem que és molt important, més enllà de la prestació, acompanyar la nostra intervenció amb mesures que permetin millorar l'autoestima i la promoció de la persona”.
Creu Roja Sabadell va atendre l'any passat 9.894 persones, comptant els usuaris individuals i els beneficiaris directes, amb un total de 36.892 intervencions.
11è Observatori. Pobresa intermitent: entre la recuperació i la cronificació
A més de la Memòria de 2017, Creu Roja també ha presentat l'Onzè Observatori d'àmbit català elaborat per l'ONG, que constata dos fenòmens: la pobresa intermitent i la cronificació de les situacions de vulnerabilitat. La responsable de l'informe, Pilar Millán, ha explicat que la pobresa intermitent és aquella que afecta persones que tenen una feina, però que no arriben a final de mes, sobretot per problemes de sobreendeutament: “És un factor clau a l'hora de recuperar-se o cronificar la situació de pobresa”. Segons es desprèn de l'estudi, el 36 per cent dels beneficiari dels projectes contra l'exclusió social afirmen no haver necessitat l'ajuda de l'entitat en l'últim any, principalment perquè han trobat feina. La xifra representa el 69 per cent dels que milloren la seva situació. Pel que fa a la cronificació, més del 64 per cent dels enquestats en el marc de L'Observatori continua necessitant ajuda de Creu Roja, ja que arroseguen una situació de pobresa des dels últims tres anys.