En directe: De 20:00 a 21:00
Parlem d'Òpera
A continuació:
De 21:00 a 22:00
La Llanterna màgica
De 22:00 a 22:15
Notícies Migdia (R)
Gent caminant en direcció al Santuari de la Salut Gent caminant en direcció al Santuari de la Salut un dia d'aplec | Roger Benet
21.03.2024 17:34

La cultura popular, protagonista durant tot el cap de setmana de l'Aplec de la Salut

Les entitats de cultura popular de Sabadell han volgut donar un nou enfocament a l'Aplec de la Salut d'enguany, que es commemora el pròxim 13 de maig. L'objectiu és allargar la celebració des del divendres previ amb la intenció de donar més visibilitat a les diferents colles aprofitant que la ciutat és Capital de la Cultura Catalana durant tot el 2024, tot i que confien que la nova proposta pugui convertir-se en una nova tradició els pròxims anys. 

 

"La Salut és una festa que ha tingut poca presència de cultura popular, com a mínim en els darrers anys. La gent del món de la cultura estem intentant donar-li una volta"

Erik Kvam, cap de colla de Ball de Diables

 

Quin serà el fil argumental de les activitats?


Cadascuna de les activitats representarà un episodi de la llegenda sobre l’origen de l’Aplec de la Salut, un relat que es remunta a la baixa edat mitjana. En temps de pesta, s’enviava els malalts a fer quarantena a una ermita que es trobava al paratge on ara s’alça el santuari de la Salut. Van ser ells, explica la llegenda, els que van començar a atribuir poders curatius a l’aigua de la Font de la Salut, que va consolidar la pietat envers la Verge de la Salut, que posteriorment, es va començar a venerar  a través d’una processó el primer dilluns després del segon diumenge de maig, data en què ara se celebra l’Aplec de la Salut. 

Seguint aquest relat, les activitats de divendres representaran la pujada a l’ermita, mentre que les de dissabte evocaran el descobriment de la font i el retorn amb l’aigua miraculosa. Les de diumenge recordaran a la celebració de la trobada i, les de dilluns, a la processó en agraïment del miracle. L’objectiu de seguir el fil argumental, ha afirmat Erik Kvam en una entrevista a El Cafè de la Ràdio, és dotar la festivitat d’un sentit complet, retornant-li així el seu caràcter popular. La importància de l’aigua en l’origen de la Salut s’aprofitarà també per connectar amb l’actual situació de sequera, que serà la temàtica principal del programa d’activitats. 

 

"El dissabte és el dia en què els malalts de pesta pugen a l’ermita. Això es traduirà en una anada conjunta a la Salut. Després, al migdia, es descobreix l’aigua miraculosa i, a la tarda, la idea és baixar l’aigua del santuari a la ciutat per poder curar la sequera" 

"Serà com una espècie de cursa de relleus o baixada conjunta d’aigua fins al centre de la ciutat. Allà es farà una cercavila, que representarà que la ciutat està contenta perquè ha arribat l’aigua que la curarà"

 

El Cafè de la Ràdio
Erik Kvam, Ball de Diables: "Volem donar un fil conductor a l'Aplec"