Dos anys i mig de presó pel bloguer sabadellenc acusat de difondre missatges d'odi a internet
El bloguer sabadellenc detingut l'any 2013 per difondre missatges d'odi contra col·lectius com immigrants, musulmans, jueus i subsaharians ja té sentència ferma per al seu cas. Jesús A. ha estat condemnat a dos anys i mig de presó, malgrat que no hi arribarà a ingressar. La pena definitiva, tres anys més baixa del que demanava el fiscal antiodi de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, s'ha fet oficial fa pocs dies, segons ha confirmat avui a Ràdio Sabadell la tinenta d'alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell.
El cas del neonazi sabadellenc, al qual la Policia Nacional va confiscar armes de tota mena de casa seva, és un dels 10 casos que han arribat a a la comissió de la Convivència de l'Ajuntament des de la seva creació per racisme, xenofòbia o homofòbia. Segons Morell, 5 d'aquests casos encara no s'han resolt: "Alguns d'ells s'han resolt per la via de la intermediació i altres no han progressat perquè, moltes vegades, la víctima, per desgràcia, desestima continuar endavant per desconfiança o per por. Hem de posar pedagogia i que la gent no tingui por i denunciï". En aquest sentit, la tinenta d'alcaldessa sí que admet que gràcies a les xarxes socials casos com el de Waka Sabadell no queden en l'anonimat i es poden abordar, sigui des de la Comissió de Convivència o a través de la via judicial. "Si es fa una denúncia pública, d'alguna manera ens està demanant ajuda i així no se'ns escapa cap cas. Permet fer un pas endavant per denunciar les discriminacions", insisteix Morell.
Programa d'actes per la commemoració del Dia dels Drets Humans
Morell ha donat a conèixer aquestes dades coincidint amb la presentació de la commemoració del Dia dels Drets Humans a la ciutat, sota el lema "Defensem-nos, hi tenim tot el dret. Respecta'm, en tens tot el deure". En aquesta ocasió, una cinquantena d'entitats i col·lectius s'han involucrat en el disseny del programa d'actes, que està en marxa des de l'11 de novembre i s'allargarà fins al 21 de desembre. Entre les 38 propostes incloses en el programa, en destaca el mural per al dret al medi ambient, que es pintarà al Parc del Nord, al carrer Himàlaia, el 10 de desembre al matí. També hi haurà projeccions cinematogràfiques a través de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya i del Cicle de Cinema sobre la Deportació dels Camps Nazis. Així mateix, també destaquen les activitats programades des de la Síndica Municipal de Greuges, com una taula rodona sobre els drets dels menors no acompanyats o un taller infantil per donar a conèixer els drets dels nens a ells i les seves famílies.