Dret a Morir Dignament obre delegació a Sabadell per assessorar sobre el Document de Voluntats Anticipades
L'associació Dret a Morir Dignament ha obert delegació a Sabadell, al Centre Cívic de la Concòrdia, per acostar el Document de Voluntats Anticipades a un gruix més important de la població i assessorar-la en els tràmits per fer-lo efectiu. L'arribada de l'entitat a la ciutat arriba en un moment en què només un 1 per cent de la població, la majoria gent gran, deixa fet aquest document. La coordinadora de l'associació a la ciutat, Maria Benítez, ha assegurat en declaracions al programa Al Matí d'aquesta emissora que aquest document, que signen sobretot dones, és útil per al conjunt de la població i pot treure un pes molt important als seus familiars: "És un regal d'amor, perquè tres un pes emocional en un moment molt difícil, en què has d'acomiadar una persona que estimes i que potser arribarà a la mort d'una manera que no t'esperes. Si has de prendre decisions tan vinculades als valors de la persona que ha mort, per què no deixar que ho faci aquesta persona i deixar els altres lliures d'aquesta càrrega?". En aquest sentit, Benítez reconeix que la majoria de persones que signen el document ho fan per "treure feina a la família o perquè han viscut una experiència similar en pròpia pell i no volen que li passi el mateix al seu entorn".
Més enllà de l'assessorament sobre el Document de Voluntats Anticipades, Dret a Morir Dignament també fa una tasca important de reivindicació per avançar cap a una legislació sobre l'eutanàsia i el suïcidi assistit. "Som molt optimistes perquè tard o d'hora arribarà, perquè no deixarem de lluitar fins que arribi", apunta Benítez, tot recordant que ja hi ha un projecte de llei al Congrés que podria prosperar, depenent dels resultats de les eleccions del 10N. En aquest sentit, des de l'entitat defensen una llei com la d'Holanda, que és la més antiga d'Europa i facilita tots els tràmits per fer efectiva la seva decisió en un termini curt de temps. Tot i això, mentre no arriba la nova llei, des de l'entitat admeten que amb la legislació actual "es podria morir més dignament del que s'està fent" i en culpen a algunes decisions mèdiques. "Tindràs una mort bona segons l'equip de metges que trobis. És lamentable, però els protocols dels hospitals són molt proteccionistes i no sempre podràs decidir coses que oficialment podries".
Projecció d'un film sobre l'eutanàsia a l'Imperial
Precisament per fer reflexionar sobre el suïcidi assistit i l'eutanàsia, l'associació Dret a Morir Dignament i el Cineclub Sabadell projecten aquest vespre la pel·lícula Hind und Weg a l'Imperial. El film narra la història d'un noi afectat per ELA que es veu obligat a fer un viatge per Europa per poder recórrer al suïcidi. Les projeccions són a les 8 i a dos quarts d'onze de la nit i comptaran, després de la primera sessió, amb un cinefòrum sobre la llibertat al final de la vida.