Dues noves exposicions per Festa Major: un reciclatge de la Colla de Sabadell i el llegat de Llorenç Balsach i Grau
Aquest vespre s'han inaugurat dues noves exposicions a Sabadell, aprofitant l'arrencada de la Festa Major. El Col·lectiu Starter proposa una revisió de l'univers de la Colla de Sabadell a través de la tècnica del reciclatge creatiu, és a dir, reutilitzant els objectes inservibles que la societat ha creat i se n'ha volgut desfer. "Reciclem de manera creativa, que és donar un altre valor als objectes que podem trobar a la brossa. Nosaltres no som intel·lectuals, però tenim l'esperit reivindicatiu, transgressor, radical i amb sentit de l'humor", ha explicat un dels membres del col·lectiu artístic.
L'exposició incorpora tota mena de tècniques, des de l'escultura conceptual a la imatge, el dibuix o la interpretació literària. Hi ha algunes obres que interpreten espais de la Colla, com la Font del Saüc o el Casino dels Senyors; però també obres més originals dels Starters. "Aquesta exposició parteix d'un profund coneixement de la colla i no han mostrat directament el què va fer la colla, sinó passant-ho per la seva creativitat. Crec que aquesta és la manera més fidel de ser fidel a la Colla i el seu esperit", ha manifestat el comissari del centenari de la Colla de Sabadell, Joan Safont.
El títol de l'exposició, Sabadell, up to date?, s'apropia d'una expressió de Josep Carner per al pròleg d'un llibre de Francesc Trabal on feia referència al fet que la població estava de moda en aquell moment. Es podrà veure fins al 25 de setembre.
El llegat de Llorenç Balsach i Grau
Per altra banda, el Museu d'Art també proposa una mostra sobre l'industrial, pintor i col·leccionista sabadellenc Llorenç Balsach i Grau. L'exposició ha estat comissariada per la seva filla, la historiadora i crítica de l'art Maria Josep Balsach i Peig. "No és perquè sigui el meu pare, però llàstima que vagi parar de pintar als anys 60, perquè és una obra que està a l'altura de qualsevol pintor de l'art abstracte català de mitjans del segle XX", ha valorat.
L'exposició es divideix en dues plantes. La planta baixa recull la col·lecció pictòrica de Balsach, que inclou obres d'autors internacionals i locals imprescindibles com Matisse, Picasso, Tàpies, Vila Cinca o Borrell. La primera planta, en canvi, exposa la producció de l'industrial, que evoluciona de la figuració lírica de caràcter expressionista a l'abstracció gestual de la seva època dins del sabadellenc Grup Gallot al voltant de l'any 1960. La seva darrera etapa condensa la seva producció més genuïna, que recorda el Color Field Painting americà.
L'exposició es podrà veure fins al 23 de febrer de l'any vinent.