En directe: De 08:00 a 10:00
Notícies Matí
A continuació:
De 10:00 a 11:00
La caixa tonta
De 11:00 a 12:00
Parlem d’òpera (R)
Avui s'ha presentat l'Informe de Conjuntura i l'Enquesta de Clima Empresarial | Roger Benet Avui s'ha presentat l'Informe de Conjuntura i l'Enquesta de Clima Empresarial | Roger Benet
08.10.2020 16:29

El 70% dels empresaris confien a mantenir el nombre de treballadors aquest any

Malgrat el fort impacte del coronavirus en el sector econòmic, el 70% dels empresaris confien a no haver de retallar les seves plantilles d'aquí a finals d'any. Així ho indica l'Enquesta de Clima Empresarial que avui ha donat a conèixer el CIESC, on també es detalla que el 22% creu que haurà d'acomiadar treballadors. El document també mostra que el 49,5% dels empresaris de la Conca del Ripoll i la Riera de Caldes (CriRC) han demanat algun tipus d'ajuda durant l'estat d'alarma. Una xifra que s'ha reduït al 34,2% des de la represa de l'economia.


Per sobre la mitjana en destrucció d'ocupació

Juntament amb aquestes dades, avui també s'ha publicat l'Informe de Conjuntura del primer semstre de l'any, que confirma la destrossa que ha fet la pandèmia en els llocs de treball i les contractacions a Sabadell. En concret, la destrucció de llocs de treball se situa al 5,9% a Sabadell, quatre dècimes per sobre de la mitjana catalana, on l'ocupació ha decaigut un 5,5% respecte a fa un any. En total a la nostra ciutat s'han retallat 4.384 llocs de feina. La destrucció afecta especialment als treballadors assalariats i no tant els autònoms que treballen per compte propi. L'atur arriba a un 15% de la població activa sabadellenca. Ara bé, David Moreno, consultor d'Activa Prospect, conclou que la crisi del coronavirus ha estat més cruel amb la destrucció d'empreses que no pas amb els llocs de treball. A Sabadell han desaparegut el 9,2% de negocis que hi havia el 2019.

Si posem la lupa en les dades de destrucció de llocs de treball, el comerç ha estat l'àmbit més castigat el primer semestre de l'any, amb una afectació del 12,1% El segueixen els serveis personals (com ara l'hostaleria, restauració, perruqueria o oci) amb un 10,5%, sobretot per la precarietat dels seus treballadors. En tercer lloc, la indústria del metall, amb un 8,3%. En canvi, ha crescut la feina en el sector públic i l'agricultura.

En la mateixa línia, la contractació també s'enfonsa un 51,2% respecte al primer semestre del 2019. A Sabadell, la davallada no és tan accentuada com al conjunt del país, on s'enfila al 58,4%. Són les dades més preocupants des que se'n registren, ara fa quinze anys.