El 90 per cent de casos de diabetis diagnosticats al Taulí estan vinculats a l'envelliment, l'obesitat i el sedentarisme
L'Hospital de Sabadell diagnostica cada any al voltant de 400 casos nous de diabetis, 9 de cada 10 dels quals són de tipus 2, vinculada directament a l'envelliment, el sobrepès i uns hàbits de vida poc saludables. Tot i que el nombre de casos que arriben al Taulí es manté estable, sí que van a l'alça els afectats arran d'una vida sendentària i a l'obesitat. A més, cada cop apareix més diabetis d'aquest tipus en nens arran de l'obesitat infantil, malgrat que aquest col·lectiu és normalment afectat per la diabetis de tipus 1, que ve determinada per factors genètics. Són dades que ha facilitat avui a El Cafè de la Ràdio l'endocrinòleg del Taulí Ismael Capel, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de la Diabetis.
Capel alerta que la tendència a l'alça de la diabetis per mals hàbits de vida és alarmant i assegura que, juntament amb l'obesitat, "és una de les prioritats de salut pública de totes les administracions perquè està tenint una evolució epidèmica". En aquest sentit, el doctor reitera que la diabetis és una malaltia crònica, que en comptades ocasions és reversible, i assenyala que pot comportar altres patologies associades: "Constitueix un factor de risc, sobretot pel desenvolupament de malalties vasculars. Danya molt els òrgans que tenen microcirculació i, per això, pot donar complicacions oculars, renals i neurològics. També incrementa el risc d'infart o un ictus, així com altres malalties com la demència, com demostren alguns estudis". Per tot plegat, l'endocrinòleg del Taulí insisteix en la importància de fer campanyes de conscienciació ciutadana per capgirar aquesta situació.