En directe: De 00:00 a 01:00
A les portes de Troia (R)
A continuació:
De 01:00 a 03:00
Fils de ciutat (R)
De 03:00 a 05:00
Connectats (R)
L'Ajuntament està elaborant un protocol per ajudar als comerços en la reobertura | Roger Benet L'Ajuntament està elaborant un protocol per ajudar als comerços en la reobertura | Roger Benet
03.05.2020 13:29

El comerç i la restauració de Sabadell es prepara per obrir demà amb totes les garanties sanitàries

Demà dilluns arrenca la fase 0 de la desescalada que implica, entre d'altres, l'obertura de locals i establiments amb cita prèvia per a l'atenció individual dels clients. Els comerços hauran de buscar la manera de garantir al màxim la protecció de les persones que entrin a l'establiment i, a més, hauran de comptar amb un horari d'atenció preferent per a les persones més grans de 65 anys. Pel que fa als propietaris dels comerços, tots els hauran de dur mascareta i guants. Per l'alcaldessa Marta Farrés entrar en aquesta fase posa de manifest "una millora en l'àmbit sanitari i, a més, suposa donar un impuls a l'economia". Per això, l'Ajuntament està a disposició dels comerços "per garantir una obertura amb totes les condicions sanitàries" i també al costat dels ciutadans assegurant que "podran anar al comerç perquè aquest serà segur". En aquesta línia, Farrés destaca que l'Ajuntament "està treballant a contrarellotge per posar recomanacions damunt la taula pels comerços".

Entre els establiments que podran obrir ja dilluns hi figuren les perruqueries. La Mónica Quilón, de la Perruqueria Línia i Estil, assegura que encaren la reobertura "amb ganes i per sorpresa perquè esperaven que s'allargués més l'espera". Ara, però, encaren amb preocupació la nova realitat i, sobretot, els nous protocols que s'hauran d'establir per garantir la seguretat de treballadors i clients. "Ens ha costat molt trobar productes per poder reobrir, com ara peücs, tovalloles i bates d'un sol ús; però també gels desinfectants per les mans i per les cadires o mascaretes per oferir a les clientes" assegura Quilón. En aquest sentit, destaca que cada clienta haurà d'anar a l'establiment amb les seves pròpies mascaretes "però m'agrada poder-ne oferir per si taquem de tint les que porten". A més, Quilón assegura que la situació actual obligarà la botiga a ampliar el seu horari de feina, perquè a l'establiment "només hi podran haver dues persones i, per tant, només es podrà atendre una clienta cada vegada".

La restauració també ha viscut uns dies difícils amb les pràcticament sis setmanes de confinament que els han obligat a tenir la persiana abaixada. De fet, alguns establiments han buscat solucions com, per exemple, el repartiment de menjar a domicili que, a partir d'aquests dilluns ja es podrà generalitzar. "Vam parlar amb el gestor i ens va plantejar l'opció de fer servei a domicili i fa quinze dies que vam posar en marxa aquest mecanisme", ha explicat a Ràdio Sabadell, Samuel Guillén del restaurant Cal Sevillano a Can Llong. De fet, Guillén ha detallat que la facturació que s'està aconseguint aquests dies serveix "per cobrir costos i poca cosa més". De fet, actualment només treballen a l'establiment dos treballadors dels quatre que tenien abans del confinament. "Hem hagut de reduir a la meitat. Hi treballem jo i la meva mare i jo mateix m'encarrego del repartiment" ha explicat Guillén. Els restaurants i bars només podran comptar amb un 30 o un 50 per cent de l'aforament de l'establiment i això generarà moltes dificultats. Ara bé, Guillén demana a l'Ajuntament que els ajudi en els pròxims mesos "deixant posar més cadires i ampliant l'espai de terrassa sense haver de pagar més diners, perquè llavors ja no ens sortiria a compte guanyar més terreny".