En directe: De 00:00 a 01:00
La caixa tonta (R)
A continuació:
De 01:00 a 03:00
Fils de ciutat (R)
De 03:00 a 05:00
Connectats (R)
Una foto d'un dels treballadors del SAD | Accent Social Una foto d'un dels treballadors del SAD | Accent Social
04.01.2021 17:35

El Comitè d'Empresa del SAD contesta les protestes d'un part de la plantilla

El comitè d'empresa del Servei d'Atenció Domiciliària surt al pas de les mobilitzacions protagonitzades per una part de la plantilla del servei. Dissabte una quinzena de treballadores van manifestar-se al Racó del Campanar, però des de la presidència recorden que, encara que les mobilitzacions siguin raonables, no representen la majoria del comitè.

"Quinze persones no son representació de l'empresa que actualment té 268 treballadores i treballadors" ha dit Laia Manzanera d'UGT i presidenta del Comitè d'Empresa, "tampoc son representatives dels sindicats dins de l'empresa, és un comitè de 13 membres, 10 d'UGT, dos de CCOO i un de la CGT i la senyora Salido no és delegada personal". A més, l'Ajuntament de Sabadell té en plantilla fins a cinc treballadors familiars que fan majoritàriament altres tasques. 

Des de Comissions Obreres, el secretari general de la Federació de Serveis a la Ciutadania, Carles Manzanares assegura que "compartim bona part de les coses que ha exposat la CGT en la protesta" i considera que l'abús de la contractació temporal o l'ús dels contractes a temps parcial "s'han de posar sobre la taula".

La protesta tenia com a reivindicacions principals la millora de les condicions laborals i la municipalització del servei, unes reivindicacions que poden compartir des del Comitè però amb matisos. "Perfecte, però de totes totes, per ser treballadores d'un Ajuntament cal passar per unes oposcions i en aquest moment a la plantilla no sabem si estem preparats", ha dit Manzanera "perquè no acabi com el procés de la grua municipal".

Dissabte la treballadora Rosa Salido va afirmar que "no es vigila la qualitat del servei i menys en pandèmia" i que falta de material. Les treballadores mobilitzades recorden que la mobilització va arribar al ple el passat mes d'octubre, quan es va portar una moció al ple. Una proposta que no va prosperar amb els vots en contra de Ciutadans, Junts i el PSC.

Manzanera també ha desmentit les crítiques de la delegada Salido de la CGT sobre les mesures i la qualitat del servei, ja que ha assegurat que compten amb tot el material necessari per atendre les persones i es fan un test de coronavirus de forma regular cada quinze dies, un fet que des de Comissions Obreres confirmen.

Pel representant del sindicat la gestió pública és el més desitjable, però si s'opta per un concurs "el que demanem sempre és que l'administració es faci responsable i no es deixi a les treballadores en mans de les empreses que sovint tenen actuacions vorejant els límits legals" assegura Manzanares. 

Augment del salari i nou concurs

Un altre dels punts de les manifestants va ser la no renovació del contracte amb l'empresa Accent Social. En l'actual situació l'empresa es troba en el primer dels dos anys de pròrroga que preveu el contracte. Malgrat això, els gestors han avisat ja a l'Ajuntament que no renovaran el 2022 a causa de un canvi en el conveni col·lectiu, ja que després de la negociació col·lectiva dels sindicats majoritaris les treballadores rebran un augment de sou entre 2021 i 2022 d'un 12%, assolint els 17.533,42 euros, lleugerament superior als 5.610,24 euros bruts anuals cobrats aquest 2020.

Després d'aquest canvi l'empresa s'ha acollit a no renovar el contracte, ja que el plec de condicions es va fer amb anterioritat. "Ara pot venir qui vulgui, qui guanyi serà benvingut per nosaltres és important que es faci el servei en condicions i en qüestions laborals cal acatar-les perquè son al conveni" ha dit Manzanera.