En directe: De 05:00 a 07:00
Fils de ciutat (R)
A continuació:
De 07:00 a 08:00
Notícies en Xarxa
De 08:00 a 10:00
Notícies Matí
El confinament agreuja l'Alzheimer, segons un estudi de la UAB | Cedida El confinament agreuja l'Alzheimer, segons un estudi de la UAB | Cedida
05.10.2020 13:04

El confinament agreuja l'Alzheimer, segons un estudi de la UAB

Un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona ha determinat que l'aïllament social com el que hem viscut durant el confinament, pot agreujar l'Alzheimer. L'equip d'investigadores del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal i de l'Institut de Neurociències ho ha comprovat després de fer proves amb animals reproduint el sistema d'habitacions en què vivim els humans.

Observant el comportament dels ratolins es veu que es mouen més de pressa, estan neguitosos. I això demostra que l'Alzheimer està evolucionant més ràpidament. Els rosegadors han mostrat atròfia al cervell típica d'edats més avançades. Aquestes evidències ja es palpen dins dels centres residencials de la gent gran. La responsable de l'estudi Lydia Giménez Llort explica al programa El Cafè que, després de posar els residents sols a les residències de gent gran, "la persona que té la malaltia d'Alzheimer ni tan sols recorda, probablement, que hi ha un altre company" a la seva residència, sentint-se molt més sol, i "és només quan el veu, que constata que hi és. Per tant, la seva concepció de la realitat és molt més greu" sobre les conseqüències de l'aïllament a causa de la pandèmia. Podeu escoltar l'entrevista sencera aquí:

A tall d'exemple, a les persones grans els afavoreix fer videoconferències o tenir converses amb la distància del replà de casa, però en aquells que tenen demència, cal anar amb compte perquè mesures com aquestes els poden generar confusió i empitjorar el seu estat. Giménez creu que "s'han de valorar més recursos que tenim a l'abast", com "la veu" dels familiars "o veure pel·lícules antigues"; o posar a la ràdio "músiques de la seva època", com ara Antonio Machín o Núria Feliu. El treball s'ha publicat a la revista Frontiers in Psychiatry en un número dedicat a avaluar l'impacte de la mort, el dol i la solitud en temps de pandèmia. Els estudis clínics amb persones, començaran més endavant, ja que la prioritat actual és no sortir dels centres i recollir dades de com estan evolucionant.