En directe: De 00:00 a 02:00
Vitamina Dance
A continuació:
De 02:00 a 03:00
Parlem d’Òpera (R)
De 03:00 a 05:00
Connectats (R)
Via Crucis del Centre d'abans de la pandèmia, el 2019/ Roger Benet Via Crucis del Centre d'abans de la pandèmia, el 2019/ Roger Benet
14.04.2022 13:03

El Via Crucis torna als carrers del Centre per primer cop des de l'esclat de la pandèmia

Sabadell recupera aquesta Setmana Santa part de les tradicions perdudes arran de la pandèmia. Els carrers del Centre tornaran a acollir aquest Divendres Sant el Via Crucis impulsat per les tres parròquies del Centre: Sant Fèlix, la Puríssima i la Santíssima Trinitat. Serà el primer cop des de l'arribada del coronavirus que les 14 estacions sobre la passió i els últims moments de la vida de Jesús sortiran de les esglésies, a partir de les nou del matí. El president dels Portants de Sabadell, Agustí Brujas, ha assegurat al programa Al Matí l'objectiu de recuperar la pràctica normalitat en aquesta tradició, que l'any passat es va fer de forma estàtica dins cada una de les parròquies:



"Com que les mesures ho permeten, anirem a recuperar la normalitat, amb el mateix recorregut i la mateixa participació de les tres parròquies. Només mantindrem la mascareta, encara que sigui en exteriors"

"Es podrà fer l'adoració, però no es podrà tocar o besar les figures, per precaució"

"Habitualment, hi ha prop de 200 assistents a Via Crucis, però els que vénen, ho viuen i s'emocionen"



El Via Crucis serà l'únic acte de Divendres Sant que es mantindrà a la ciutat, després de la suspensió, per tercer any consecutiu, de la processó de Can Puiggener. Les cinc confraries que integren l'Agrupación Hermandad de la Semana Santa Andaluza han decidit no recuperar, de moment, aquesta tradició, que acumulava sis dècades d'història al barri i que sumava milers d'assistents. Tot plegat, amb l'objectiu de recuperar-la, l'any que ve, amb l'esplendor d'abans de la pandèmia.

 



Cada cop hi ha més desconeixement entorn la celebració de la Setmana Santa



Aquests dies es commemora la mort i posterior resurrecció de Jesús; una efemèride que un gruix important de la societat desconeix. Així ho ha alertat Xavier Farrés, mossèn de la Parròquia de Sant Fèlix, després de veure com les noves generacions s'han desconnectat del coneixement religiós. Un desconeixement que considera un error, tenint en compte que el calendari es basa en commemoracions religioses:



"Hi ha un esquinçament de tradició i cultura. Una altra cosa és que t'ho creguis o no, això és qüestió de fe. Però, al nostre país, haver trencat amb la religió ha trencat amb una sèrie de tradicions que ens eren pròpies"

"No té sentit que oblidem les nostres tradicions i història. A Catalunya, totes les tradicions vertebren al voltant de la fe"



Per contra, mossèn Farrés assegura que, arran de la pandèmia, la seva parròquia ha guanyat feligresos. Són majoritàriament joves, que abans no tenien cap fe, i que amb l'arribada del coronavirus han trobat un altre sentit a la seva vida.