El documental Fem pinya amb els joves arriba a l'Imperial
Els Castellers de Sabadell han programat dues sessions del documental que han elaborat sobre el projecte Fem Pinya amb els joves. Els dies 18 i 19 de febrer s'han programat dos passis als Cinemes Imperial per veure el resultat final del projecte. Fins a 13 instituts i uns 1.300 alumnes de secundària han participat en aquesta experiència col·lectiva que va acabar amb la Mostra de Castells de Secundària el passat 1 de desembre.
La idea de fer tallers de castells als instituts va sorgir per transmetre els valors de la colla i fer-la créixer amb tots els barris de la ciutat. "En alguns instituts un 90% dels alumnes van descobrir els castells amb aquest projecte" ha explicat el director del documental, Ricard Burguès ha explicat al magazín Al matí. Després de l'experiència els saballuts han començat els assajos de la nova temporada amb la grata sorpresa que alguns d'aquells joves ja venen a l'assaig.
La cinta s'ha pogut rodar gràcies als pressupostos participatius Construint Ciutat de 2018 i ha estat editada per l'empresa Crator Produccions. Els responsables de la colla creuen que s'ha aconseguit transmetre els valors de treball cooperatiu, paritari i esforç s'han transmès als joves.
Bea Jiménez, cap de colla dels saballuts, creu que la colla és un bon exemple d'igualtat. "Dones, homes, nens i nenes treballem braç a braç. És una cosa que es dóna per suposat i no és tan així, o penses que els joves ho tenen més assumit i a vegades et sorprèn que no és tan així i no ho tenen tan interioritzat. En aquest aspecte per resoldre alguns conflictes de gènere també ha estat interessant" ha dit la cap de colla.
Aquest matí s'han obert la convocatòria per recollir les entrades a través de la plataforma Ciutat i Escola. Ara per ara la meitat dels instituts participants ja han demanat la seva entrada. De moment només hi haurà aquesta sessió, però els castellers es plantegen fer una sessió oberta.
Hi haurà segona edició?
L'experiència dels tallers de castells a secundària podria repetir-se, segons els responsables dels saballuts. Han afirmat que "aposten" pel projecte que en aquesta primera edició han fet 4 classes i una exhibició a plaça. "Mantenir aquesta activitat ens suposa també un desgast, però estem a l'espectativa de l'administració que ens ha de donar l'última empenta" ha informat Jiménez.
Escolta l'entrevista sencera a Al matí: