El govern local protegirà els bancs, el mur i els jardins del passeig de la Revolució
Serà a la primera Junta de Govern Local del mes de març. Els bancs, el mur i els jardins del passeig de la Revolució, al barri de Covadonga, s'inclouran dins del Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Sabadell (PEPS). Un PEPS, redactat majoritàriament durant el mandat anterior, que haurà de passar pel Ple municipal en els pròxims mesos. D'aquesta manera es preservarà un bé arquitectònic i ambiental amb més de 150 anys d'història.
"Era una bogeria i ho vam aturar"
En principi, la rehabilitació del passeig havia d'estar enllestida el setembre de l'any passat, dos mesos després d'iniciar-se les obres per iniciativa del govern quadripartit. Una denúncia de la portaveu de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró a les xarxes socials va aturar la "rehabilitació". "Tots els bancs, que són d'obra, es volien modernitzar i ho vam aturar. Quan vam aterrar [al govern] vam veure que era una bogeria i que s'havia de fer alguna cosa. El que hem fet és recuperar i fer una restauració dels bancs perquè quedin tal com eren", apunta el tinent d'alcaldessa de Cohesió Territorial, Jesús Rodríguez.
Segons assenyalen des del govern quadripartit, "la voluntat política no era la de reformar els bancs del passeig", assegurant que eren conscients que la seva preservació era important pels veïns i veïnes i que els concebien com a elements que reflecteixen la idiosincràsia del camí. Per aquest motiu, consideren que la destrossa que es va iniciar es deu a un "error d'interpretació del projecte" per part de l'empresa guanyadora del concurs. El pressupost del projecte és de 260.000 euros.
La finalització de les obres de restauració del passeig està a punt d'arribar tot i que encara "queden un parell de mesos perquè creixin les flors i l'espai quedi com els veïns han pogut veure als plànols", defensa Rodríguez.
Les demandes veïnals
Fa unes setmanes, el president de l'Associació de Veïns de Covadonga, José Luís Fernández, va manifestar a la secció Els nostres barris del programa Al Matí, les demandes veïnals sobre aquest espai de la ciutat. "Volem que sigui un ambient familiar", cosa que es podria aconseguir fent que el camí no acabi a la carretera de Caldes, sinó "que es comuniqui amb l'antic camí que baixa al riu". També proposava que es restaurin les coves de Sant Antoni, tal com es va fer a Sant Oleguer en matèria de memòria històrica.
El tinent d'alcaldessa s'ha mostrat sensible a la voluntat del veïnat, però trasllada aquestes eventuals intervencions "a una altra fase, perquè l'únic que està pressupostat és la reforma que tenim entre mans. És un entorn a recuperar, s'ha de garantir per tota la ciutat un pas que comuniqui el riu Ripoll amb Sabadell i anirem treballant en aquest sentit", assegura.