En directe: De 18:00 a 20:00
Connectats (R)
A continuació:
De 20:00 a 22:00
En Joc
De 22:00 a 23:00
Fórmula musical
La Torre de l'Aigua - 100 anys, exposició del Museu d'Història de Sabadell | Ràdio Sabadell La Torre de l'Aigua - 100 anys, exposició del Museu d'Història de Sabadell | Ràdio Sabadell
23.11.2018 22:40

El Museu d'Història acull una exposició del centenari de la Torre de l'Aigua

"No m'equivoco que si dic que la Torre de l'Aigua és l'element patrimonial és el més visitat, fotografiat, conegut i estimat" deia la regidora de cultura Montserrat Chacón a l'inici de la roda de premsa de presentació de l'exposició Torre de l'Aigua – 100 anys. La mostra es pot visitar al Museu d'Història on s'hi estarà fins al 5 de gener i recull un seguit de fotografies inèdites de l'Arxiu Nacional sobre la construcció del patrimoni fetes per Josep Brangulí, una obra inèdita fins ara.

L'empresa Construciones y Pavimientos SA va contractar Brangulí per fer el seguiment de l'obra per fer publicitat del nou material que s'emprava, el formigó armat. "Les trobo magnífiques i et situen en el moment i les dificultats, saps com van fer l'obra el 1918 -ha explicat Isabel Argany, comissària de l'exposició-, quan es va acabar l'obra van fer un sopar per celebrar que no havien tingut cap accident!"

Un altre dels elements que es revelen és l'autoria de la Torre. Argany s'ha mostrat convençuda que Josep Renom és l'autor de la Torre, ja que a la base dels plànols de la construcció hi ha uns personatges que són típics de l'arquitecte. "Un dia mirant els plànols veiem en un racó la signatura de Lluís Homs i dues lletres, una R i una A" ha explicat la comissària, "al cap de dos dies vaig veure molts edificis i objectes que estava signada com a Renom Arquitecte."

La Torre de l'Aigua forma part dels 150 elements més importants del patrimoni industrial de Catalunya segons el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. Chacón ha explicat que l'Ajuntament ha demanat a la Generalitat que la declari Bé cultural d'Interès Nacional.


Nou pla sobre el patrimoni

L'Ajuntament està treballant en un nou Pla Especial de Protecció dels Béns Arqueològics, Medioambientals i Arquitectònic, el PEP [BAMAS]. Segons apunta el Diari de Sabadell, el consistori ha encarregat a l'arquitecte barceloní Antoni Vilanova la redacció del document. Segons fonts del govern, el procés no té data encara perquè encara cal que passi per un procés participatiu perquè la gent hi pugui dir la seva.

"Avui tenim un pla força avançat" ha explicat Serracant en roda de premsa, que ha destacat que el nou pla té dos valors; la incorporació de nou patrimoni més recent i que fa referència al paissatge. "el Pla també fa una referència -i posava l'exemple de la Torre de l'Aigua- de com també hem de saber conservar els elements, edificis i façanes sinó també l'entorn que permet visibilitzar-los", afirma el batlle.