En directe: De 08:00 a 10:00
Notícies Matí
A continuació:
De 10:00 a 11:00
L’hora lúdica
De 11:00 a 12:00
La caverna galàctica (R)
La majoria del Ple rebutja cedir el romanent a l'Estat | Roger Benet La majoria del Ple rebutja cedir el romanent a l'Estat | Roger Benet
08.09.2020 23:08

El Ple rebutja cedir el romanent a l'Estat: "Volem defensar l'autonomia municipal"

Tots els grups municipals, a excepció del PSC, han rebutjat que Sabadell se sumi al pacte entre la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i el govern central perquè se li cedeixi el romanent de tresoreria durant deu anys, a canvi de poder disposar d'un 35% dels diners aportats durant els pròxims dos anys. La moció ha estat presentada per Esquerra Republicana, Ciutadans i Podem.

Per als republicans és una "ocurrència" per "confiscar milions d'euros dels municipis" i "un atac directe a l'autonomia dels municipis", ha dit Gabriel Fernández, portaveu del grup. Des de Ciutadans, el regidor José Luís Fernández considera que és un exemple més d'una administració que vol usar els estalvis municipals pels seus interessos. "Que no ens prenguin els diners que hem d'usar per les nostres necessitats i que són l'esforç dels sabadellencs", ha sentenciat. Per part de Podem, Marta Morell ha definit la seva formació com a "municipalista" i ha demanat que "s'escolti els ajuntaments".

Tot i que Junts per Sabadell i la Crida no s'han sumat com a proposants de la moció, hi han votat a favor. Els anticapitalistes consideren que s'utilitza la Llei Montoro, que limita la despesa municipal, "com un instrument de coacció per forçar els ajuntaments". Per la seva banda, Lourdes Ciuró (JxS) ha titllat el pacte de "voluntat confiscatòria" que "posa en perill la capacitat dels ajuntaments per atendre les necessitats excepcionals, com la pandèmia".

Per contra, el portaveu socialista Pol Gibert, ha recordat que l'acord encara està en negociacions parlamentàries i considera que és "massa d'hora" per posicionar-se. De totes maneres, manté la tendència mostrada la setmana passada, i ha defensat que si Sabadell se suma al pacte cedint 6,4 milions d'euros, podrà disposar de 2,2 milions d'un fons extraordinari que crearà el govern central. Esquerra ha rematat el debat considerant de "derrota" la posició en solitari del PSC, a qui considera que anteposa "els interessos de partit per sobre de la ciutat".


Sabadell, al Parc Natural de Sant Llorenç?

El Ple aprova demanar a la Diputació de Barcelona una ampliació dels límits del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac perquè inclogui els espais naturals del nord de la ciutat. Entre aquests, s'abraça el bosc de Can Deu, el Torrent de Colobrers, la capçalera del riu Ripoll i les planes agrícoles dels marges de la carretera de Matadepera. Amb aquesta inclusió, aquests espais naturals guanyarien en protecció, reconeixement i milloren en la seva gestió. ERC, la Crida i JxS s'han abstingut perquè consideren que la proposta presentada no és prou sòlida, però el punt ha tirat endavant amb el suport de Cs. Ara cal que rebi el vistiplau de la DiBa i del departament de Territori i Sostenibilitat.


Preparant els terrenys

L'aparcament de sorra de l'Eix Macià i el gran solar del carrer Hongria, als Merinals, canviaran la seva qualificació per poder acollir equipaments promesos pel PSC durant la campanya electoral. En el primer hi ha la intenció de construir-hi una Escola de Música i el Conservatori, així com un nou edifici pels Jutjats de Sabadell. En el segon, la intenció és ubicar-hi un pavelló i un equipament educatiu. Com ha resumit Maties Serracant (Crida) la majoria de partits han "compartit les necessitats però discrepat en les solucions". Tots consideren que aquests espais no urbanitzats "s'acaben deteriorant", en paraules de Ciuró (JxS), però cadascú escombrat cap a casa a l'hora de proposar quins equipaments s'hi han de construir. De totes maneres, el govern amb Junts han tirat endavant la resolució.


Més espais com a "centres cívics"

Els grups també han aprovat una modificació inicial del reglament d'usos dels centres cívics perquè altres equipaments puguin ser utilitzats com si ho fossin. Això beneficiaria les entitats de la ciutat, com ha defensat la tinenta d'alcaldessa Morell. Aquests nous "espais cívics" podrien ser l'Espai Emprius, el Mercat de Sant Joan, el Casal Pere Quart o les sales d'actes de les biblioteques i dels museus municipals.