En directe: De 16:00 a 19:00
Connectats
A continuació:
De 19:00 a 19:30
Ona d’Escacs
De 19:30 a 20:00
El Mussol Maltès
Un helicòpter i un agent del GRAE a l'aeroport de Sabadell/ Roger Benet Un helicòpter i un agent del GRAE a l'aeroport de Sabadell/ Roger Benet
12.08.2020 12:58

El post confinament dispara els rescats de muntanya a la comarca

El nombre de persones que ha necessitat un rescat dels Bombers de la Generalitat a la muntanya o en altres punts del medi natural s'ha disparat aquest any, tant a la comarca com al conjunt de Catalunya. Al Vallès Occidental, el nombre de rescats ha augmentat en una vintena respecte al 2019, passant dels 44 als 63; la majoria concentrats entre els mesos de maig i juliol. Des del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) atribueixen l'accentuació de l'ascens ja registrat en els últims anys a un efecte post confinament. "La gent ve d'estar molt temps confinada i estem en una situació sanitària excepcional. Això fa que la gent es mogui més, faci un turisme més de proximitat i gaudeixi més del medi natural més proper, augmentant els serveis", ha apuntat des del GRAE Ismael Vila. En aquest sentit, un dels responsables del GRAE, Jordi Martí, afegeix que hagin crescut molt les atencions als usuaris de bicicleta de muntanya: "Hem vist molts accidents de bicicleta de muntanya; molts més que altres anys, a Terrassa, Sant Cugat i Sant Llorenç Savall. Potser les ganes de sortir han fet que més gent s'hagi posat a pedalar que altres anys".

Les poblacions vallesanes on més han hagut d'actuar els Bombers són les que tenen més zona boscosa o de muntanya en el seu terme municipal. Lidera el rànquing Matadepera, amb 19 actuacions des de principi d'any, sobretot a la Mola i al Montcau, de les quals 12 han estat rescats a la muntanya, mentre que la resta han estat recerques de persones perdudes. "A vegades tenim la tendència de pensar que, com que està més a prop, és més fàcil. I no és així. La muntanya, per tot és muntanya. A la que surts, et pots perdre de seguida", alerta Martí. Els següents municipis de la llista són Terrassa, amb 9 rescats, Castellar amb 7, Sant Cugat amb 6 i Cerdanyola amb 5. Sabadell, en canvi, registra un descens dels rescats, amb una única actuació aquest 2020, enfront dels quatre registrats l'any passat. Tot i això, Martí admet que fins i tot en municipis amb un espai natural més proper a la població calen rescats davant de determinades lesions.
 

Recomanacions per prevenir accidents


La majoria d'actuacions dels Bombers al medi natural, segons han apuntat els integrants del GRAE, són arran d'accidents i en poques ocasions són fruit d'una negligència. Però molts dels rescats es podrien evitar seguint consells, com preparar bé la ruta abans de sortir de casa. "T'has d'informar de la durada, el desnivell i el tipus d'activitat. També s'ha de planificar bé la ruta tenint en compte el grup amb qui vagis. És important anar amb l'equipació adequada i portar hidratació i menjar", explica Marc Reixach, també membre del GRAE. Així mateix, com a prevenció, és important portar una llanterna encara que no estigui prevista una excursió nocturna, i comptar amb un telèfon mòbil ben carregat. "Has de poder trucar al 112 i intentar donar la posició, a través de whatsapp o del maps. Això ens ajuda molt a la localització". Insisteix Reixach.