En directe: De 10:00 a 11:00
La caixa tonta
A continuació:
De 11:00 a 12:00
Parlem d’òpera (R)
De 12:00 a 13:00
Fils de ciutat
Els protagonistes del documental | Cedida Els protagonistes del documental | Cedida
13.11.2024 11:29

El sabadellenc Àlex Verdejo enllesteix un nou documental

El director sabadellenc Àlex Verdejo està enllestint el seu nou documental ESBEC 37. Educació entre dues revolucions, on explica la història de 600 infants de Burkina Faso que, a finals dels anys 80 i 90, van viatjar a Cuba per formar-se.

La llavor del projecte va néixer quan Verdejo va començar a aprofundir en la figura de Thomas Sankara, el revolucionari que va aconseguir la independència de Burkina Faso el 1983. En diverses xerrades organitzades per Poble Íntegre i l’Associació Burkinabè de Barcelona, el sabadellenc coneix aquesta història de cooperació entre dos pobles revolucionaris i un dels seus protagonistes, Babou Bassono.
 

Fils de ciutat
Àlex Verdejo, documentalista: "La història dels 600 infants ens permet parlar de temes com la cooperació entre pobles o la lluita antiimperialista"


Amb ell han viatjat a Cuba i Burkina Faso per explicar com es va formar a l’ESBEC 37 (Escuela Secundaria Básica en el Campo nº37). “Jo tenia 13 anys”, relata Bassono, “i vaig estar 7 anys cursant Màquines i eines industrials, una mena de Formació Professional”. Mentre era a l’illa cubana, Sankara és assassinat, i la seva tornada al país d’origen va ser dura.
 

“La pitjor etapa de la nostra vida va ser el retorn. Sankara és assassinat pel seu amic i s’instal·la una contrarevolució brutal. Pronunciar ‘Sankara’ era delicte i, nosaltres, que se’ns titllava dels seus fills i de ‘rojos’, perquè érem molt mal vistos”
Babou Bassono, protagonista del documental


Actualment, el documental està en fase de postproducció i els seus responsables l’estrenaran al festival Fespaco de Burkina Faso. Malgrat aquest vessant internacional del film, “la idea neix a Sabadell”, confessa Verdejo.
 

“El que al principi havia de ser una cosa senzilla, s’ha convertit en un documental on el Babou ha pogut tornar a Cuba, visitar els centres educatius, el professorat i parlar amb protagonistes de la revolució cubana com Silvio Rodríguez o Aleida Guevara”
Àlex verdejjo, director del documental


El documental ha estat possible gràcies a una iniciativa de micromecenatge que “ha tingut una molt bona rebuda, ha despertat molt d’interès”. Tot i que ja s’ha assolit el mínim per fer realitat el projecte, encara s’hi pot col·laborar fins al 30 de novembre.
 

“No només volem explicar la seva història, sinó també la cooperació sud-sud, l’educació en temps revolucionaris, de solidaritat entre pobles, la lluita contra l’imperialisme... a través d'una història concreta que crida l'atenció, podem tractar temes que considerem molt importants"