El Taulí crea un aparell no invasiu per controlar els pacients Covid amb llum infraroja
L'Hospital de Sabadell participa en un projecte europeu per crear un dispositiu que controli la salut microvascular dels pacients amb Covid-19. Una tecnologia que s'anomena VASCOVID i que utilitza llum infraroja. Amb aquests aparells, els metges podran oferir tractaments més personalitzats als pacients de les UCI. Entre les virtuts del projecte hi ha "poder detectar els pacients que es posaran més greus de forma precoç per poder-hi estar més a sobre i poder ajustar els tractaments en funció del benestar de la microcirculació, que és un dels motors principals de la Covid", ha detallat el doctor intensivista del Taulí, Jaume Mesquida, al programa Al Matí.
Entre els avantatges d'aquest dispositiu també s'hi compta que serà no invasiu, però sí que serà portàtil, sense fils i tindrà un baix cost. El dispositiu combina dues tecnologies biofotòniques basades en la llum de l'infraroig i es projecta sobre el palmell de la mà. "La microcirculació que es veu primerament afectada són els teixits no vitals, com els músculs. I un dels teixits que ens va millor és el de l'avantbraç o el de la mà", explica Mesquida. Per tot plegat, serà molt còmode de fer servir i poc invasiu pels pacients crítics.
L'anàlisi en temps real de la salut dels microvasos també serà útil per a pacients d'altres malalties, com els que pateixen sèpsia o síndrome de dificultat respiratòria. "No és una tecnologia específica Covid, sinó de la salut dels vasos sanguinis més petits de l'organisme, és a dir, que és compartit per altres malalties com infeccions greus o que provoquen inflamacions", diu el doctor. Com que el Taulí i l'ICFO ja fa anys que col·laboren en projectes mèdics amb tecnologia infraroja, l'aparell s'està desenvolupant amb molta rapidesa. "En menys de dos anys hauríem de tenir el dispositiu al mercat, tot i que la tecnologia i el prototip el podrem aplicar abans", projecta l'intensivista.
Segons dades del Taulí, un 10% dels pacients hospitalitzats amb Covid-19 van haver de ser ingressats a les UCI durant la primera onada i la gran majoria van necessitar ventilació mecànica invasiva, a causa d'una insuficiència respiratòria. Entre aquests malalts, la mortalitat va ser molt alta, entre un 35 i un 50%.
Podeu recuperar l'entrevista amb el doctor Jaume Mesquida, aquí: