En directe: De 11:00 a 12:00
La caverna galàctica (R)
A continuació:
De 12:00 a 13:00
Fils de ciutat
De 13:00 a 14:00
Hotel Suís
Una pantalla de l'UCI/ Roger Benet Una pantalla de l'UCI/ Roger Benet
22.09.2020 16:44

El Taulí impulsa un estudi sobre les seqüeles de Covid en pacients d'UCI

L'Hospital de Sabadell té en marxa un estudi per analitzar l'evolució de les seqüeles de la Covid-19 en pacients que han estat ingressats a la Unitat de Cures Intensives, finançat per l'Instituto de Salud Carlos III amb 180.000 euros. El projecte està inclòs de la recerca del doctor Lluís Blanch sobre l'impacte de l'ingrés a l'UCI en els pacients i, en aquest cas, s'ha especialitzat només en hospitalitzats per coronavirus. Des del mes de juny, els professionals sanitaris estan fent un seguiment de 42 dels prop de 80 afectats pel virus que van superar-lo i és previst que se n'hi incorporin més amb la segona onada de la pandèmia. Des de l'inici de la pandèmia fins ara, l'UCI ha acollit 140 pacients crítics per Covid.

La investigadora postdoctoral especialista en Neuropsicologia i investigadora del CIBERSAM, Sol Fernández-Gonzalo, lidera aquest estudi amb l'objectiu de documentar les seqüeles específiques que la Covid està tenint en els pacients crítics: "Per prevenir qualsevol seqüela és conèixer les seqüeles. A més, ja hem establert un circuit per atendre aquestes persones durant la seva recuperació". De moment, es desconeixen quins seran els resultats de l'estudi, perquè la malaltia encara és molt desconeguda, però de moment ja s'ha observat un canvi; els joves també arrosseguen les conseqüències del coronavirus tres mesos després de sortir de l'UCI. "Les seqüeles físiques no desapareixen ràpidament; encara hi ha participants amb molta debilitat muscular. A nivell emocional, hi ha símptomes d'ansietat, però potser és fruit també de la situació actual".

Un cop es compti amb resultats, l'estudi també servirà per determinar si es podria fer un abordatge diferent dels pacients mentre són a l'UCI, com per exemple, modificant els protocols generals per als pacients crítics. "Els protocols que hi ha a les UCIs de mobilització precoç, potser es poden canviar per millorar seqüeles específiques. Però també estem aprenent a fer un seguiment personalitzat i telemàtic en els pacients, aplicable a pacients no covid".