En directe: De 05:00 a 07:00
Fils de ciutat (R)
A continuació:
De 07:00 a 08:00
Notícies en Xarxa
De 08:00 a 10:00
Notícies Matí
Óscar Carrillo, jugador de l'Astralpool | CNS Óscar Carrillo, jugador de l'Astralpool | CNS
25.05.2018 13:49

El waterpolo planteja canvis radicals en el seu reglament

El món del waterpolo s'ha proposat canviar les regles del seu esport per fer-lo més comprensible i més proper a la gent. Aquests dies en una cimera celebrada a Budapest amb més de 100 delegats de tot el món que representen a directius, tècnics, jugadors i arbitres, han posat les bases de les futures modificacions del reglament. Entre ells hi ha el català Sergi Borrell, exàrbitre. Destaquem els canvis més importants que es volen proposar:

  1. Quan sigui córner o expulsió, els equips disposaran de només 20 segons de possessió.
  2. La pilota es podrà posar en joc després d'una falta des d'on es trobi la pilota (excepte su la pilota està dins de la zona de 2m.)
  3. El descans es redueix a només tres minuts.
  4. L'equip tindrà uns segons (10-15s) perquè la pilota passi del mig del camp, i un cop creuada la línia, no hi podrà tornar (es xiularà el que es coneix com a 'camp enrere' en el món del bàsquet)
  5. Estarà permès xutar directament a porteria, tocar l'aigua amb la pilota o driblar sense la necessitat de passar en un córner o tir lliure.
  6. Hi haurà llei de l'avantatge: s'endarrereix el penal o l'expulsió si hi ha opció de fer gol, i si no, es fa marxa enrere.
  7. Límit de temps del boia davant la porteria (com al bàsquet, els tres segons a la zona)
  8. Ús de la tecnologia: el vídeo servirà per castigar actes violents després dels partits, l'entrenador o el seu ajudant tindrà un botó per demanar directament el temps mort, els àrbitres portaran auriculars, llums per indicar els últims cinc segons del jugador exclòs i el moment que pot tornar.
  9. Les substitucions dels jugadors durant el joc, es podran realitzar des de la línia de gol i fins a la línia del mig del camp.
  10. L'arbitre farà una senyal quan sigui possible xutar directament a porteria després d'una falta comesa més enllà de la línia de 6 metres.
  11. Es sancionarà amb una falta personal (sense expulsió) al marcador de boia, per una infracció greu, sense pilota.
  12. El número de jugadors permesos per la FINA World League i FINA World Cup, serà de 13+2 substituts. Els jugadors podran ser canviats entre ells, escollint entre els 13 que estaran inscrits en l'acta.
  13. Els següents articles del reglament tipificats amb una sanció da falta ordinaria passaran a ser faltes d'expulsió WP 20.3, 20.4, 20.5, 20.8, 20.9, 2011, 20.13 i 20.17.
  14. El penalti es llançarà des de qualsevol posició de la línia de 6 metres, i estarà permès també efectuar un moviment lateral, amagar o posar la pilota sobre l'aigua abans de xutar. El porter podrà sortir de la portería fins a la línia de 2 metres.
  15. El porter podrà sortir més enllà de la línia de mig del camp, tocar la pilota o xutar a portería.
  16. Cada equip podrà demanar dos temps morts durant tot el partit i podrà sol·licitar-los en qualsevol moment.
Maica Garcia, boia del CNS
Maica Garcia, boia del CNS, llança a porteria | Roger Benet

Les noves normatives ara s'han d'anar provant en diverses competicions menys importants per després aplicar-se en partits internacionals d'alt nivell. Les primeres proves seran al Mundial sub-18 que es disputa aquest mes d'agost, a la Copa del món femenina, que es disputa a Belgrad al mes d'agost, a la masculina que se celebra a Berlín al setembre, i en un torneig internacional previst per al mes d'octubre. Enric Arnella, secretari tècnic de la secció de waterpolo del Club Natació Sabadell, valora els possibles canvis, i considera que n'hi ha algun de "molt radical i de difícil implantació", opina. Arnella considera que "són canvis inspirats en el bàsquet i l'handbol, però no sé si són els que necessitem". Malgrat les reticències del tècnic de l'Astralpool als canvis, Arnella reconeix que "el waterpolo ha d'evolucionar perquè si no ens quedarem enrere respecte d'altres esports", ara bé, "tots els canvis també haurien de comptar amb l'opinió dels jugadors, i de moment crec que no han demanat opinió als jugadors en actiu...". En aquest sentit, el secretari tècnic creu que "d'una banda ens demanen un joc més dinàmic, però de l'altra no es castiga prou a qui no el permet", deixant paleses les contradiccions d'alguns dels canvis reglamentaris.

La nova normativa es preveu que es pugui començar a implementar en grans campions a partir del 2019, abans però, les federacions i els clubs hauran de fer una inversió important, sobretot pel que fa a la millora tecnològica que aquests canvis demanden. Arnella considera que aquesta renovació a "nivell estatal" costarà més d'aplicar, sobretot per la necessitat de recursos econòmics.