En directe: De 03:00 a 05:00
Connectats (R)
A continuació:
De 05:00 a 07:00
Fils de ciutat (R)
De 07:00 a 08:00
Notícies en Xarxa
Imatge d'un pacient del Taulí/ Hospital de Sabadell Imatge d'un pacient del Taulí/ Hospital de Sabadell
04.02.2022 13:29

Els diagnòstics de càncer pugen un 20 per cent al Taulí el 2021

L'Hospital de Sabadell ha diagnosticat prop de 1.700 càncers durant el 2021; un 20 per cent més que el 2020. Des del centre sabadellenc atribueixen aquest ascens a la infradetecció d'aquesta malaltia durant l'any més dur de la pandèmia, ja que els casos s'igualen als del 2019. No obstant això, els afectats per càncer creixen prop d'un 4 per cent cada any arran de l'envelliment de la població i de l'estil de vida sedentari. El director del servei d'Oncologia del Taulí, el doctor Miquel Àngel Seguí, assegura que l'impacte d'aquesta infradetecció ja s'està notant en la gravetat dels casos, però preveu que la situació s'agreugi a mig termini:



"Hi ha algun tipus de tumor, com el de pàncrees o el de pulmó, que són molt sensibles a un diagnòstic ràpid i, evidentment, en aquest col·lectiu hem vist situacions més apurades del que veiem abans"

"El retard en el diagnòstic es veu cada dia amb malalties més avançades, però l'impacte real en salut es començarà a veure d'aquí a dos, tres o quatre anys"


Tot i això, el Taulí segueix avançant en el tractament del càncer i n'està fent de personalitzats a través de la seqüenciació de l'ADN del pacient. Ara mateix, 200 malalts de càncers en estat avançats estan rebent aquest tipus de tractament, molt menys agressiu i més exitós que la quimioteràpia. Segons Seguí, s'està allargant la supervivència i la qualitat de vida dels afectats. Amb dades facilitades pel Taulí, la meitat d'aquests pacients sobreviuen passats els 5 anys del diagnòstic de la malaltia, amb una bona qualitat de vida.

 



Lluita per la igualtat, també davant del càncer



L'Associació Espanyola Contra el Càncer ha aprofitat el dia d'aquesta malaltia per encetar la campanya Acord contra el càncer. La voluntat és donar a conèixer les desigualtats que existeixen davant el diagnòstic i el tractament del càncer. La coordinadora comarcal de l'entitat, Sílvia Pérez, ha lamentat que la situació socieconòmica o la població on es viu afecta en l'abordatge del càncer:



"El càncer suposa unes despeses, entre directes i indirectes, d'uns 10.000 euros i ens trobem en famílies que no se la poden permetre. Això provoca desigualtat"

"Tothom ha de tenir els mateixos serveis, ningú es pot quedar sense diagnosticar i s'ha de tenir accés a un tractament psicològic especialitzat"