En directe: De 11:30 a 12:00
Això va de sèrie
A continuació:
De 12:00 a 13:00
La caixa tonta
De 13:00 a 14:00
Fils de ciutat (R)
Un dels tractaments que es fan a l'AVAN | Cedida Un dels tractaments que es fan a l'AVAN | Cedida
09.04.2021 17:53

Els malalts de Parkinson que atén l'AVAN a Sabadell han empitjorat amb el confinament

La trentena de malalts de Parkinson atesos per l'Associació Vallès Amics de la Neurologia, a Sabadell el 2020, és a dir, durant la pandèmia del coronavirus, ha vist com el seu estat empitjorava. Aquest diumenge es commemora el Dia Mundial del Parkinson, el segon diagnòstic més freqüent en persones de més de seixanta-cinc anys, que són el 70% dels afectats. És una malaltia degenerativa del sistema nerviós central i afecta a més de 7 milions de persones a tot el món, 120.000 a Espanya. Unes xifres que s'espera que es dupliquin en vint anys i que s'hagin triplicat l'any 2050. Els símptomes davant els quals s'ha d'estar alerta són la rigidesa i els canvis en la postura o lentitud en els moviments. També hi ha el tremolor, la pèrdua de l'olfacte, el trastorn de la son o la depressió. També afecta la parla, la memòria i l'atenció. No té cura, però existeixen tractaments pal·liatius. La teràpia química funciona bé els primers 5-7 anys de la malaltia. A partir d'aquí, comencen intervencions més invasives, com les bombes d'apomorfina o l'estimulació cerebral profunda. També cal comptar amb tota la rehabilitació no farmacològica. Cal pensar en la qualitat de vida dels malalts i dels seus entorns familiars. Les investigacions en curs volen millorar aquestes condicions.
L'AVAN proposa aquest dissabte a les 6 de la tarda, un concert benèfic que es farà a l'Espai Cultura de la Fundació 1859 Caixa Sabadell: l'Akustic Avan. Pujaran a l'escenari Loxias, Jordi Sarabia i Íntimne. El donatiu de sis euros es destinarà al finançament de les teràpies de neurorehabilitació per a persones del Vallès Occidental.

Noemí Calzado, neuropsicòloga i responsable de l'AVAN a Sabadell, diu al programa El Cafè de la Ràdio, que la davallada causada pel confinament de les 31 persones amb Parkinson ateses, ha estat significativa:

"Les persones amb Parkinson necessiten tenir una vida activa, moure's, socialitzar-se. La pandèmia ha estat tot el contrari. Ens ha reclòs a casa. No ens hem pogut moure. S'han hagut d'aturar en sec tots els processos de rehabilitació. I això evidentment, té un impacte brutal en el dia a dia de les persones".

"Quan la persona comença a presentar certa rigidesa, canvis en la postura, que hi ha una part del cos que, quan camina, no la mobilitza tant. Jo començaria a fer una consulta a escala de neurologia per, si més no, que comencin a estudiar el cas".

"El Parkinson no només són trastorns de moviment, sinó que hi ha també moltíssims altres símptomes que són importants a tenir en compte. Problemes per parlar, que la veu es fa més fluixa, tenen problemes per articular, fins i tot tenen com un cert baveig, els hi cau la bava. Problemes de memòria, d'atenció, estrenyiment".