En directe: De 12:00 a 13:00
Fils de ciutat
A continuació:
De 13:00 a 14:00
Hotel Suís
De 14:00 a 14:15
Notícies Migdia
Manel Cervantes als jardins de l'Hospital Taulí | Roger Benet Manel Cervantes als jardins de l'Hospital Taulí | Roger Benet
16.06.2021 13:11

Els símptomes persistents post-COVID romanen en un de cada cinc diagnosticats de l'àrea del Taulí

Un de cada cinc diagnosticats de Covid-19 a Sabadell i l'àrea de referència del Taulí ha tingut símptomes persistents post-COVID. De les 35.000 persones diagnosticades, més de 7.000 poden haver notat simptomatologia física o cognitiva. Més d'un miler d'aquests, requereixen fer-los seguiment, diagnòstic, investigació i acompanyament.

La xifra s'ha posat sobre la taula aquest dimarts en la cinquena xerrada del cicle de Cafès Científics d'aquest 2021 a Sabadell, un conjunt de sessions informals que organitzen vuit entitats de la ciutat dedicades a la recerca i a la seva divulgació. Manel Cervantes, especialista en Malalties Infeccioses, president del Comitè d'Infeccions i coordinador de la Unitat Funcional post-COVID del Parc Taulí, creu que cal fer més recerca per arribar a entendre la diversitat de quadres i les diferents evolucions dels pacients. El doctor ha explicat què va ser el primer que van pensar davant aquest panorama:

"La primera impressió que teníem era que això podia ser que el virus estigués amagat i encara fes mal. I això ho tenim pràcticament descartat. El que sí que tenim en més del 99% dels casos és una reacció inflamatòria, afectant diferents òrgans, que no acaba de millorar a un 10-30% dels afectats".

El degoteig de pacients que han anat apareixent ha estat constant, sigui de manera directa o derivada. Cervantes assegura que l'activitat física és beneficiosa per als que tenen símptomes persistents, si bé entén que la sensació del malalt l'empeny a fer just el contrari:

"L'exercici físic precoç i a demanda, el que es pugui fer, és important. Quedar-se al llit, i quedar-se sense fer activitat física és un factor perquè s'allarguin molt més els símptomes. Això és contradictori, perquè la gent sent que no pot, els primers dies".

Pel que fa a la vacuna, no hi ha evidència que empitjori la simptomatologia. Però tampoc que la millori. La incertesa és un dels aspectes més difícils de portar, pels malalts.