En directe: De 22:15 a 23:00
Fórmula Musical
A continuació:
De 23:00 a 23:59
Hotel Suís (R)
De 00:00 a 01:00
Arrela (R)
Exterior de la fàbrica Ferran Casablancas SA. Abans de 1936 | Francesc Casañas / Arxiu Històric de Sabadell Exterior de la fàbrica Ferran Casablancas SA. Abans de 1936 | Francesc Casañas / Arxiu Històric de Sabadell
24.01.2024 13:55

Es busquen fotos relacionades amb Ferran Casablancas

Es busquen fotos relacionades amb Ferran Casablancas. El Museu d'Història de Sabadell vol estrenar una exposició sobre l'industrial i inventor sabadellenc, durant la pròxima Festa Major, ja que enguany fa 150 anys del seu naixement.

Al Matí
Àngels Casanovas, comissària: "L'invent de Casablancas va arribar a tot el món"

La mostra s'anomenarà 'De Sabadell al món. Ferran Casablancas, inventor i empresari, 150 anys'. Els seus impulsors volen il·lustrar-la amb personatges que van acompanyar al també banquer i polític, com ara Josep Permanyer Sallent, Francesc Camprodon Bofill o l'enginyer Josep Noguera Farreras, qui va ajudar a implantar la fàbrica a Manchester i més tard es va responsabilitzar del departament d'investigació i desenvolupament. A més, calen imatges de Claudi Portella, que va fer una instal·lació experimental a Rússia; Gaspar Amorós Grau, que va introduir el sistema Casablancas a Alemanya; Esteve Martí Closa, que introduí el giny al Japó; Martirià Mirabet i Eudald Franquesa, que ho feren a Mèxic; Salvador Inglada, al Brasil; i Joan Mora, a Grècia i Turquia.

El seu invent del sistema de grans estiratges a la filatura es va implantar arreu del món. Casablancas va registrar 73 patents a l'Estat Espanyol i, des de Manchester, més de 80, després de concloure que no n'hi havia prou amb importar maquinària, i s'havia de millorar el sistema, estalviant dues màquines de passos intermedis fins a arribar a aconseguir el fil. A l'exposició es presentarà força patrimoni inèdit. Casablancas va comptar amb el suport de pesos pesants del sector i de la Lliga Regionalista. I també fou regidor de l'Ajuntament de Sabadell.

 

"Cada vegada que feia una millora en el seu invent, feia una nova patent, i una nova patent, i una nova patent per protegir-lo almenys durant vint anys. També va aplicar una part de la fàbrica a un taller per construcció. La gràcia d'aquest invent de filatura era que no s'havia de comprar maquinària nova, només s'havia d'instal·lar a la maquinària ja existent. I, per tant, aquest era un gran avantatge"

"Casablancas ja va tenir molts reconeixements, fins i tot reconeixements internacionals i reconeixements dins l'estat espanyol. Ara es tracta de reivindicar una altra vegada aquesta figura, fer-nos la nostra, perquè és la nostra història, i veure que realment els sabadellencs hem donat molt al nostre país" 

Àngels Casanovas, comissària de l'exposició

 

selfactines
Selfactines a l'interior d'una nau de la fàbrica Ferran Casablancas a Sabadell, abans de 1936 | Francesc Casañas / Arxiu Històric de Sabadell