Estira i arronsa entre Ciuró i Fernández per si els grans tenidors poden aplicar la llei de desallotjament exprés
Poden els anomenats grans tenidors d'habitatges, en la majoria de casos entitats financeres, acollir-se a la nova llei de desallotjament exprés que acaba d'aprovar el Congrés? La diputada sabadellenca del PDeCAT a la cambra baixa i promotora de la iniciativa, Lourdes Ciuró, ha afirmat avui de forma contundent que no perquè la norma està pensada per evitar l'ocupació dels pisos de petits propietaris. "Poden fer-se les esmenes que es vulguin, però al Congrés no tindrà empara si van més enllà de persones físiques", ha assegurat Ciuró, en declaracions al programa Al Matí de Ràdio Sabadell. Ciuró ha respost així al regidor d'Acció Social, Gabriel Fernández, qui té dubtes que amb les esmenes que poden presentar els grups al Senat no s'acabi afavorint els interessos de les entitats financeres amb un gran estoc d'immobles ocupats: "El PP podrà introduir esmenes i això ho deixa tot servit perquè afecti els grans tenidors".
Aquest no és l'únic punt de la nova llei que distancia els dos polítics, sinó també com s'actua en el cas dels habitatges públics ocupats. A Sabadell, dels més de 1.100 immobles ocupats de manera irregular, 95 són de titularitat pública. Lourdes Ciuró ha lamentat aquest fet i ha instat el govern municipal a revisar si tots els casos responen als criteris de vulnerabilitat previstos. Fernández ha apuntat que el 80 per cent dels casos responen a aquests condicionants i ha esgrimit que treballen per "normalitzar" la situació d'aquestes famílies, però "sense fer fora ningú". L'argument, però, no ha convençut la diputada sabadellenca que ha recordat que "cal fer un bon ús dels recursos públics perquè aquests habitatges es donin a les persones que ho necessiten".
La llei de desallotjaments exprés, que entrarà en vigor en els pròxims mesos, preveu que un petit propietari pugui fer fora del seu immoble les persones que el tinguin ocupat en el termini màxim de dos mesos. Lourdes Ciuró assegura que la norma "no deixa marge de maniobra a les màfies que s'encarreguen d'obrir pisos", mentre que el regidor d'Acció Social insisteix que només servirà "per criminalitzar la pobresa".
L'Ajuntament atura una vintena de desnonaments
Coincidint amb la intervenció de Gabriel Fernández i Lourdes Ciuró a l'emissora municipal, l'Ajuntament ha informat que en els darrers quinze dies ha aturat un total de divuit desnonaments. El govern treballa en els casos on hi ha risc de pèrdua d'habitatge per impagament del lloguer, deute hipotecari o precari. Segons s'apunta des del consistori, la problemàtica s'ha accentuat des de la suspensió de diversos articles de llei 24/2015 per part del Tribunal Constitucional. Per fer-la visible, l'Ajuntament ha decidit publicar de forma quinzenal els desnonaments que hagi aconseguit frenar.
Les últimes dades disponibles sobre desnonaments són de 2016, quan es van comptabilitzar 220 llençaments efectius. Pel que fa al 2017, fins a l'octubre n'hi havia hagut 200.