Habitatge, papers i bretxa digital; els tres fronts per acabar amb la desigualtat segons Càritas
Càritas Diocesana posa sobre la taula la necessitat de treballar a favor de la justícia social. Coincidint amb el Dia Mundial de la Justícia Social, l'entitat reclama a governs i administracions que actuïn en tres eixos, habitatge, regularització de papers i la bretxa digital en un context en què cada cop més persones es troben en situacions vulnerables i al límit de la pobresa. "La legislació diguem que està canviada i en molts casos és força correcta, el que passa és que no s'està complint. Un exemple? L'habitatge" ha explicat Joan Saborido, portaveu de Càritas. A més, alerten que la pandèmia només ha fet que augmentar les diferències.
Una de les noves problemàtiques que s'han trobat amb la pandèmia és la bretxa digital. Cada cop més persones venen que no poden accedir, per exemple, als tràmits amb l'administració o educació en línia, ja que, o bé no tenen el material o no tenen una alfabetització digital, i sovint els dos factors. Per això portaveu de l'entitat explica que des de Càritas han posat en marxa cursos d'iniciació digital, però reclama que hi ha moltes famílies que, per exemple, amb les escoles tancades no tenien accés a l'educació perquè no tenien un ordinador.
Per això, Saborido reclama que s'apliqui la legislació, que en molts casos ja està aprovada. "L'ingrés mínim vital és una cosa que està aprovada per llei i el tràmit esdevé dificilíssim, traves totes" assegura, "estem aplicant la llei, però amb totes les barreres i quan això es produeix els damnificats són els mateixos, els més pobres i els que estan en situació d'exclusió social".
Els altres dos punts no per coneguts són menys problemàtics, l'entitat per boca del seu portaveu assenyala que l'habitatge és "l'eix fonamental per eliminar la pobresa" a i recorda que totes les persones que no poden regularitzar la situació tenen, "totes les portes tancades" i vaticina que "el gran impacte de la pandèmia no ha arribat".