En directe: De 01:00 a 03:00
Fils de ciutat (R)
A continuació:
De 03:00 a 05:00
Connectats (R)
De 05:00 a 07:00
Fils de ciutat (R)
Imatge dels plàtans de la ciutat | Cedida Imatge dels plàtans de la ciutat | Cedida
23.08.2019 16:08

Insecticida contra el tigre del plàtan

Sabadell fumigarà 504 arbres per lluitar contra la plaga del tigre del plàtan. La nit de diumenge a dilluns es farà un tractament amb l'insecticida Alfa Cipermetrin que afectarà algunes zones de la ciutat on s'ha detectat aquesta plaga d'insectes. Es tracta d'un tractament químic que podria afectar el veïnat, per això l'Ajuntament ha senyalitzat les zones en que es farà el tractament. Ara a l'estiu és comú que alguns plataners estan afectats per aquesta plaga. "A principis d'estius fem inspeccions i quan veiem que la quantitat de plaga és molt important, ens plantegem el tractament" afirma Anna Lleixà, tècnica del departament de Parcs i Jardins.

Fins a 8 carrers de la ciutat rebran aquest tractament fitosanitari. Es tractarà l'arbrat de l'Avinguda Matadepera (150 arbres), la Francesc Trabal (39), el carrer Calassanç i Duran (29), Avinguda Paraires (68), Carretera Barcelona (10), carrer Manuel de Falla (40), la carretera de Terrassa (150) i la plaça Barcelona amb l'avinguda de Barberà (15). Els treballs començaran a les 11 de la nit de diumenge i s'acabaran a les 7 del matí de dilluns amb un camió que anirà recorrent totes les zones. Lleixà insisteix que tot i ser un procés químic no té cap risc amb un insecticida en el qual es controla la dosi i es fa de nit. "Qualsevol producte que tiris a l'aire empitjora la qualitat de l'aire que respirem. No és tòxic, però tot suma com la pols o la pol·lució" conclou la tècnica.

El tractament ha de servir per lluitar contra l'insecte Corythuca Ciliata que afecta els plàtans mediterranis, molt presents a les nostres ciutats. Per Lleixà els tractaments amb insecticida són nocius i per tant són l'última opció per tractar els arbres a Sabadell. "La major part són tractaments auxiliars per evitar utilitzar l'insecticida", afirma Lleixà "només es fa amb la processionària del pi i el tigre del plàtan, si no no es fan tractaments amb insecticides." Els serveis de Parcs i Jardins fan controls durant tot l'any i sovint es fan tractaments previs a la fumigació com arreglar l'arbrat, rentar els carrers o utilitzar aigua a pressió.

Malgrat algunes molèsties i inconvenients, els plàtans són un arbre ideal per les ciutats perquè fan molta ombra i gairebé mai es trenquen i es bolquen pels efectes del vent com defensen des de Parcs i Jardins.