En directe: De 02:00 a 03:00
Parlem d’Òpera (R)
A continuació:
De 03:00 a 05:00
Connectats (R)
De 05:00 a 07:00
Fils de ciutat (R)
Vista general de les restes humanes documentades: coxal, fèmurs, tíbia, radi, cúbit i peroné | UAB Vista general de les restes humanes documentades: coxal, fèmurs, tíbia, radi, cúbit i peroné | UAB
18.06.2021 11:25

Investigadors de la UAB troben restes d'una dona que va viure fa 14.000 anys

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona han trobat les restes d'una dona que va viure ara fa catorze mil anys. L'han anomenat Linya, donat que és la primera resta humana que es troba al jaciment, de 2.500 metres quadrats, de la Cova Gran de Santa Linya, a La Noguera.

Aquesta descoberta aportarà informació del moment en què va viure la dona. Ho ha explicat Susana Vega, investigadora adscrita al Centre d'Estudis del Patrimoni Arqueològic de la UAB, al programa Connectats:

"Ens aporta informació a escala de caracterització paleoantropològica. Podem conèixer si va tenir alguna malaltia, o alguna patologia. Podem conèixer també quin tipus d'alimentació portava. I un dels fets que és més important, ens permet conèixer a la protagonista de les restes que trobem".

 

cova

 

La Linya segurament formava part dels caçadors-recol·lectors del nord-est peninsular, al Paleolític Superior. Se li han trobat fèmurs, un d'ells connectat a la pelvis, així com ossos llargs de les extremitats superiors com l'húmer, i també de les inferiors; tíbia i peroné. Estaven a dos metres de profunditat, en el que s'anomena un receptacle natural, dipositats de manera intencionada.

No és habitual trobar restes d'Homo sapiens a la península Ibèrica. Els resultats de les analítiques no s'hauran acabat d'estudiar fins d'aquí un o dos anys. La UAB està treballant en aquest jaciment des de l'any 2002. S'hi havien trobat registres materials d'entre 45.000 i 4.000 anys d'antiguitat. Però no s'havia localitzat mai cap resta òssia dels individus que la van habitar.

 

ossos