Justícia entrega les restes del soldat republicà Antoni Casanovas Castany
"Tenia trenta anys, la mare vint-i-set quan va morir". Soldat republicà durant la Guerra Civil, la família li havia perdut la pista després que fos ferit a la Batalla de l'Ebre. La seva filla tenia cinc anys el 1938, però sempre ha recordat la figura del seu pare, Antoni Casanovas Castany. Avui el Departament de Justícia de la Generalitat li ha fet entrega de les seves restes després que al juliol trobessin les coincidències genètiques al banc d'ADN.
"És un acte d'eperança a la família que han liurat les restes i acte de jus´ticia i reparació. Són molts anys sabent que tens un familiar desparegut a la Batalla de l'Ebre o la Guerra Civil. Permetem començar a tancar el dol, però tenim 700 foses a Catalunya de les quals només 61 hempogut exhumar" ha apuntat Lourdes Ciuró, consellera de Justícia.
El cadàver el van trobar a la fossa de Pernafeites a Miravet, a la Ribera d'Ebre. Amb la caixa de les despulles, Justícia entrega un dossier amb detalls de l'excavació sobre com morí o què és el que han pogut saber. En el cas de Casanovas, els arqueòlegs van trobar trossos de metralla al crani, un material que també han entregat a la família. La consellera Ciuró, acompanyada del director general (i també sabadellenc) de Memòria Democràtica Toni Font i de la tinenta d'alcaldessa Marta Morell, han participat en l'acte celebrat a l'entrada del cementiri vell. "És molt generós fer-ho públic i ajuda a moltes famílies a fer el pas" ha dit la titular de Justícia.
Segons els càlculs del departament, ara mateix hi ha 400 restes òssies exhumades encara per identificar. Però aquesta és una petita part de les més de 700 fosses que hi ha a Catalunya i només a la fossa comuna de Miravet la Generalitat ha pogut identificar a Antoni Casanovas dels 99 cossos que s'hi van trobar.
La recerca la va començar el seu fill, en Pere Fàbregues que fa uns anys va aconseguir que la seva mare donés una mostra d'ADN. Aleshores el projecte estava dirigit per la Universitat de Barcelona, fins que el 2016 el govern va crear el banc d'ADN per buscar desapareguts de la Guerra Civil i el Franquisme a través del Programa d'Identificació Genètica.
La voluntat de Justícia és reparar aquestes desaparicions i expliquen que el pressupost de memòria creixerà un 21% als pressupostos de 2022. En total seran "4 milions d'euros entre el Memorial i les polítiques de memòria" assegura Ciuró, "Són polítiques de memòria per retre homenatge a les víctimes del franquisme, del feixisme i la repressió. Si no fem memòria, pot passar que el feixisme campi als carrers o fins i tot a les institucions".
Però quan les famílies troben el seu desaparegut és com tancar una vida. 83 anys després, l'Antoni Casanovas serà enterrat amb la seva dona. A Sabadell. Una caixa de plàstic gris, amb la seva fotografia en blanc i negre i unes flors amb la inscripció: "Benvingut a casa". On aquest migdia la filla, els nets i els besnets li han fet un homenatge amb un poema escrit per la seva filla. "Li vull fer un petó -ha dit quan tenia la caixa davant-, Pare meu, t'estimem tant, tens uns nets meravellosos i persones que t'estimen".