La baixada continuada de casos de Covid-19 podria accelerar l'arribada de la nova normalitat a Sabadell
Els casos de contagi a Sabadell i el nombre de persones ingressades a l'Hospital de Sabadell van a la baixa des de fa tres setmanes. Aquesta evolució positiva podria accelerar l'arribada de l'anomenada nova normalitat a la ciutat cap a mitjan del mes de juny. Aquestes són les previsions que el doctor Manel Cervantes, cap del Servei de Malalties Infeccioses del Parc Taulí, ha fet avui durant una entrevista al programa El Cafè de la Ràdio d'aquesta emissora: "La perspectiva és que en tres setmanes podem estar sense limitacions podem estar sense limitacions viàries i de treball, quedarà pendent el tema de les escoles perquè és molt controvertit". No obstant això, Cervantes es mostra molt optimista i augura que si la situació es manté controlada en les pròximes setmanes, és probable que els nens puguin tornar a escola abans que acabi el curs: "Si la cosa va tan bé, al juny podríem tenir la sorpresa que tornin a obrir les escoles. Els nanos de menys de dotze anys el que més necessiten és l'activitat socialitzadora de les escoles".
A l'espera que pugui concloure la desescalada de manera exitosa, el doctor Cervantes ha assegurat que era previsible que Sabadell no trigués gaire temps més en saltar a la Fase 1 del desconfinament, que el Departament de Salut proposa que comenci el pròxim dilluns 25 de maig. El cap de Malalties Infeccioses del Taulí recorda que el volum de casos al Taulí ha caigut de manera considerable respecte del mes d'abril, quan la pandèmia va assolir el seu pic a la ciutat amb 640 persones hospitalitzades. "Fa tres setmanes que els casos no paren de baixar. Ara veiem que baixen a més de la meitat cada setmana. Estem preparats per fer un pas més i si aquest surt bé un altre fins a la normalitat completa", ha assegurat.
Quins canvis implica la Fase 1?
La Fase 1 de la desescalada, que ha de validar el govern espanyol en els pròxims dies, contempla alguns avenços respecte de la situació actual. Es podrà reprendre l'activitat esportiva, tant professional com no professional, amb l'aplicació de restriccions i mesures d'higiene i seguretat. També és possible reunir una desena de persones, ja sigui a l'aire lliure, a domicilis o a les terrasses d'establiments de restauració. De fet, les terrasses podran obrir amb la meitat de l'aforament habitual i es pot anar a comprar o gaudir de serveis en establiments, sense cita prèvia, sempre que no superin els 400 metres quadrats. Alhora, és possible allotjar-se en hotels i establiments turístics sense fer ús de les zones comunes. En l'àmbit de la cultura, es pot assistir a espectacles d'un màxim de trenta persones en espais tancats o de 200 a l'aire lliure, visitar museus amb un terç de l'aforament i anar a biblioteques per a préstec i devolució de material. De la mateixa manera, es pot anar a llocs de culte si no se supera un trenta per cent de la capacitat, així com celebrar vetlles i enterraments de fins a deu persones en espais tancats.