La cavalcada de 2019 estrenarà tres noves carrosses
Enguany s'han construït els 3 vehicles inspirats en el concepte del viatge i transportaran els tres mags d'Orient durant la seva estada a la ciutat. Tot està a punt al Vapor Reial perquè dissabte desfilin pels carrers de la ciutat més de 500 persones entre patges, ballarins i carboners.
Melcior, Gaspar i Baltasar viatjaran a través de tres elements simbòlics; el mar, la terra i l'aire. Una de les carrosses té forma de peix i vaixell, una altra és un trineu que ve del Nord i per últim, el rei africà arribarà a Sabadell a través dels núvols amb una catifa voladora. Uns nous dissenys que han dissenyat alumnes de l'Escola Superior de Disseny. "Ens va agradar molt la idea del viatge, del trajecte i el que vam fer és treballar l'element transportador dels Reis" ha explicat Núria Torrell, professora de l'ESDI.
Hi ha elements que es repeteixen dels tres últims anys com l'estel, la xemeneia o les tres carrosses dels Telers. A més, els visitants podran veure un vestuari renovat que ha elaborat la modista sabadellenca Susagna Navó. Dissabte a 2/4 de sis de la tarda començarà amb la rebuda institucionali la fosa en directa de la clau mestra de la ciutat. Unes activitats que es podran seguir per una pantalla gegant on s'hi projectarà el conte de La Nit de Reis a Sabadell que ha escrit en David Vila Ros.
Les xifres són similars a les d'altres anys, durant el trajecte es llançaran 5 tones de caramels aptes per a celíacs. A més, s'han repartit 8.000 fanalets entre els escolars i els infants que han participat en les activitats de Nadal. Fins dissabte tots aquests elements es poden visitar al Vapor Reial que s'ha instal·lat a la Fira de Sabadell. Petits i grans podran visitar les bambolines en la que s'enllesteixen tots els preparatius perquè totes les cartes i els regals arribin a bon port.
Una cavalcada local
Segons el consistori cada any queda més palesa la idea que la Cavalcada té una identitat local, tant a l'hora d'incorporar elements propis com amb material de la ciutat. Enguany el consistori ha volgut posar sobre la taula les xifres de la Cavalcada. Des de fa 3 anys, aquest govern va apostar per crear un model propi amb la construcció d'elements pròpiament sabadellencs.
Per Montserrat Chacón, regidora de cultura, el fet d'apostar per aquest model ha comportat una gran inversió però serà menys costós a la llarga que llogar el material o fer encàrrecs a empreses privades. "Vam optar per aquest model propi sabent que d'entrada ens sortirà més car, és just dir-ho, però ens semblava que era millor tenir un model propi amb un relat que la ciutat es pogués sentir seu" ha dit la política.
Segons Chacón el 90 per cent de la inversió del nou model propi està realitzat, ja que només falta construir la carrossa de l'ambaixador. Les altres sis carrosses, incloses les dels tres reis, ja són de propietat municipal. Durant aquests anys el pressupost de la Cavalcada ha estat de 671.491 euros, una xifra més elevada de moment si es compara amb els lloguers o els encàrrecs del període anterior. Segons les xifres del consistori la suma dels anys 2007-2012 a l'empresa Focus va ser de 957.612 euros en 4 anys i la mitjana del que es va gastar entre 2003 i 2016 era de 72.000 euros anuals.