En directe: De 03:00 a 05:00
Connectats (R)
A continuació:
De 05:00 a 07:00
Fils de ciutat (R)
De 07:00 a 08:00
Notícies en Xarxa
Una pacient de càncer de mama durant la cursa Run 4 Cancer Mama de Ràdio Sabadell/ Roger Benet Una pacient de càncer de mama durant la cursa Run 4 Cancer Mama de Ràdio Sabadell/ Roger Benet
21.10.2019 12:40

La detecció precoç, els hàbits saludables i la investigació, cavalls de batalla contra el càncer de mama

El càncer de mama és el més freqüent en dones i, de fet, es calcula que una de cada 8 dones en patiran en algun moment de la seva vida. La supervivència d'aquestes pacients ha anat a l'alça en els últims anys, gràcies als avenços dels tractaments, cada cop més personalitzats. Així mateix, la detecció precoç i la prevenció també han contribuït en la millora de les xifres, però encara hi ha molt camí per recórrer, segons ha apuntat el cap del servei d'Oncologia del Taulí, el doctor Eugeni Saigí, al programa El Cafè de la Ràdio, coincidint amb el Dia Internacional del Càncer de Mama, que es commemora cada 19 d'octubre.

 

Detecció precoç


Detectar el càncer de mama en etapes inicials sol ser sinònim de garantir l'èxit dels tractaments. Per això, Saigí insta les dones a fer-se autoexploracions mamàries "continuades i repetides per detectar qualsevol anomalia", ja que permeten detectar qualsevol tumor, per petit que sigui, en dones de totes les edats, encara que estiguin fora de la població de risc. Així mateix, l'oncòleg també destaca la importància de participar en les campanyes de cribratge que es fan en dones majors de 50 anys, amb mamografies periòdiques, per afavorir el diagnòstic precoç en persones sense símptomes.

 

Hàbits saludables


L'estil de vida de les pacients també pot ajudar a prevenir l'aparició d'un càncer de mama. El fet de portar una alimentació equilibrada, deixar de banda el consum de tòxics com l'alcohol i el tabac i fer esport amb regularitat són elements que poden reduir el risc de patir la malaltia. Saigí també destaca que l'edat en què es tenen els fills també és important: "Als països nòrdics es fan polítiques actives perquè les dones tinguin els fills abans, i on tenien taxes de càncer de mama més altes, les han reduït a llarg termini. Tenir fills joves, pot ajudar a millorar aquestes xifres".

 

Investigació


La recerca, tant per descobrir els elements genètics que intervenen en el càncer com entorn els tractaments que cal per abordar-lo, també està avançant en els últims anys i el Taulí i està posant el seu granet de sorra. "Col·laborem d'una manera clara en la recerca clínica per investigar nous tractaments, noves molècules per millorar els resultats. Ho fem de manera integrada d'estudis clínics a través dels quals podem oferir nous tractaments a pacients que pateixen la malaltia", apunta Saigí. Sense aquests estudis, molts tractaments encara no haurien arribat als pacients sabadellencs.