La pandèmia dispara els ERO l'hosteleria i el comerç a Sabadell
Els ERO s'han disparat a Sabadell en ple any de pandèmia. El 2020 s'ha tancat amb 3049 expedients de regulació segons les dades publicades pel Consell Intersectorial d'Empresaris. Per posar-ho en context, es tracta d'un augment molt elevat i extraordinari, ja que en tot el 2019 la ciutat NOMÉS va registrar SIS expedients de regulació. A causa de les restriccions i el tancament de les activitats amb més interacció, l'hostaleria i el comerç encapçalen la llista.
El sector de l'hostaleria i la restauració ha tancat l'any amb 774 expedients de regulació d'ocupació, un quart dels presentats a la comarca. Seguidament hi ha el comerç a l'engròs i el detall que amb 640 suposa un 21% del volum global. Per sota, amb 295 trobem la indústria manufacturera (295) abans de topar-nos amb la construcció, activitats sanitàries i serveis socials o l'Educació amb xifres menors. Per contra els sectors menys afectats a la ciutat per ERO són les indústries extractives, l'energia elèctrica i el gas i l'administració pública.
Josep Milà, secretari tècnic del CIESC, apunta que els sectors més afectats veuran aquest any recuperacions "a dos ritmes". Per això, "L'impacte ha estat molt fort, però l'efecte recuperació o rebot a mesura que anem obrint serà molt més ràpid, en canvi en la indústria l'impacte és estructural i la pandèmia l'ha accentuat, la recuperació serà molt més lenta amb factors profunds" ha dit.
Les dades de la comarca mostren tendències similars amb comerç (1.693) i hostaleria (3.177) al capdavant, seguida de les indústries amb 1.693 ERO actius a mes de desembre. En total el Vallès ha tancat el 2020 amb 15.544. "No tenim una feblesa diferent del que pugui haver-hi", ha explicat Milà, "son moviment internacionals de la indústria que la pandèmia ha accelerat". Segons el secretari del CIESC aquesta tendència ha d'anar enfocada a canvis han de ser tecnològics de valor afegit i cap al canvi de model, a indústries més sostenibles.