En directe: De 13:00 a 14:00
Hotel Suís
A continuació:
De 14:00 a 14:15
Notícies Migdia
De 14:15 a 15:00
Fórmula Musical
L'estudi alerta que el 75% dels treballadors temen perdre la feina i no trobar-ne una de nova | Arxiu L'estudi alerta que el 75% dels treballadors temen perdre la feina i no trobar-ne una de nova | Arxiu
02.07.2020 16:04

La pandèmia dispara l'estrès laboral, la inseguretat i el consum de tranquil·litzants 

La crisi del coronavirus ha impactat de forma inesperada tota la població i en l'àmbit laboral ha accentuat encara més la precarietat  i la inseguretat dels treballadors. Així ho demostra una enquesta realitzada per la Universitat Autònoma de Barcelona i el sindicat CCOO on es recullen les respostes de 20.328 treballadors fetes entre el 29 d'abril al 28 de maig. L'estudi assegura que el 75% dels treballadors està preocupat per no trobar feina si es queden a l'atur i que un 68% dels treballadors té por d'infectar-se quan va al lloc de feina o de convertir-se en transmissor de la malaltia.

 

Els investigadors apunten que la pandèmia ha disparat el conegut com estrès laboral produït per una forta pressió a la feina, poca autonomia, poques oportunitats de decisió i poc marge d'influència per part del treballador. De fet, més del 44% dels treballadors senten alta tensió a la feina, arran de la crisi sanitària; el doble que fa quatre anys.  L'epidemiòelg i investigador d'ISTAS-CCOO , Albert Salvador apel·la els empresaris a aplicar més "justícia i democràcia" als llocs de feina, amb més autonomia per a la plantilla. "L'alta tensió és un efecte molt clar d'una organització autoritària i arcaica, basada en el 'ordeno i mano'", ha apuntat, tot lamentant que "no es reconeix que, qui millor coneix la feina, és qui la fa cada dia". 

 

Por a infectar-se a la feina 

El sondeig, també revela que un 68% dels treballadors té por d’infectar-se quan va al lloc de feina o de convertir-se en transmissor de la malaltia. Unes preocupacions que, d'altra banda, no són menors tenint en compte que un 70% dels enquestats reconeixen haver treballat sense mesures de protecció.  Una dada que s'enfila fins al 78% en el cas dels que fan tasques d'atenció al públic. Una situació que ha condemnat el secretari general de CCOO, Unai Sordo, qui considera que les dades són "demolidores" i evidencien una "dràstica falta de mesures de protecció davant una pandèmia que ha superat a tothom". "Demanem que situacions com aquesta no es tornin a repetir", ha afegit Sordo. 

 

Empitjora la percepció de la salut 

D'altra banda, l'enquesta indica que més del 36% dels enquestats considera que la seva salut ha empitjorat durant la pandèmia, una xifra que supera el 41% en el cas de les dones i frega el 40% entre la gent dels 16 als 49 anys. Alhora, un 55,1% dels participants té la percepció que es troba davant un risc elevat de tenir una mala salut mental. Un dels efectes preocupants d'aquest estrès i que queda evidenciat en l'enquesta, és que un 12% dels treballadors han començat a consumir tranquil·litzants arran de la pandèmia, i un 21,5% ha pres aquests medicaments o somnífers durant el mes previ a l'enquesta.

El secretari general de CCOO ha dit que l'estudi mostra el "dramatisme" de la situació que ha deixat la covid a nivell de salut laboral i ha reclamat una integració complerta amb la salut pública així com regular el teletreball i blindar les condicions laborals.