En directe: De 23:00 a 23:59
Hotel Suís (R)
A continuació:
De 00:00 a 01:00
La caixa tonta (R)
De 01:00 a 03:00
Fils de ciutat (R)
La Síndica, als estudis de Ràdio Sabadell, en una imatge d'arxiu/ Roger Benet La Síndica, als estudis de Ràdio Sabadell, en una imatge d'arxiu/ Roger Benet
10.12.2020 16:55

La Síndica alerta d'un retrocés en matèria de Drets Humans arran de la pandèmia

La pandèmia ha suposat un retrocés en matèria de Drets Humans, segons ha denunciat la Síndica Municipal de Greuges, a El Cafè de la Ràdio, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial dels Drets Humans. Eva Abellán alerta que els drets a l'habitatge, a l'alimentació, a les cures i a la salut s'han vulnerat des de l'esclat del coronavirus i lamenta que serà molt difícil recuperar el terreny perdut. "Hi ha drets que més o menys estaven garantits per l'administració pública que estan en perill. Des del Fòrum de Síndics de Catalunya hem entregat un informe on queda palesa la tensió que pateixen els serveis socials municipals en diferents ciutats del país per poder fer front a aquesta demanda", denuncia la síndica.

La vulneració de drets durant la pandèmia ha afectat el conjunt de la societat, segons Abellán, però ha deixat especial incidència entre els col·lectius més vulnerables, com els nens, les dones i les persones grans. En el cas dels infants, la síndica recorda que "han passat mesos tancats" i se'ls ha tractat "com si no tinguessin ni veu ni vot, malgrat ser ciutadans i ser molt responsables, com han demostrat amb el retorn a l'escola". Així mateix, assenyala que les dones han patit de moltes maneres la vulneració de drets, però una de les més flagrants ha estat en les retribucions en cas d'ERTO, ja que com que solen tenir jornades reduïdes, la situació els ha suposat una davallada d'ingressos més accentuada. Per últim, també destaca l'impacte de la pandèmia en les persones sense llar, que han quedat desemparades per la falta de recursos estables com un alberg: "Amb el tancament de l'alberg temporal, moltes de les trajectòries iniciades han quedat a mitges. La posada en marxa d'un altre servei temporal, posa sobre la taula de la necessitat d'un seguiment per a una vida més normalitzada". Aquesta qüestió es tractarà aquesta tarda (19 h) en una xerrada virtual.

La vulneració de drets durant la pandèmia, segons Abellán, respon a problemes estructurals de la societat, que només es podran resoldre de forma definitiva amb canvis profunds: "Som una societat on necessitem tenir cura els uns dels altres, de la gent gran, dels infants, de les persones amb discapacitat. Però les feines de cures són les més precàries i amb menys garanties. Això fa que tot el sistema se'n ressenti". En aquest sentit, reivindica la necessitat de posar aquestes necessitats al centre dels interessos.