La UPC inicia un projecte per analitzar la qualitat de l'aire a les aules
El Grup de Recerca i Innovació en la Construcció de la UPC a Terrassa ha posat en marxa un projecte per monitorar la qualitat de l'aire a les escoles de l'estat. L'objectiu és establir el cabal d'aire que cal a les aules per renovar-lo i evitar infeccions, però sense passar fred. El punt de partida es farà a una quarantena d'aules de 20 centres de Catalunya en tres èpoques de l'any. El projecte, que s'allargarà durant tres anys, compta amb el suport de l'Ajuntament de Sabadell, el de Terrassa i la Diputació de Barcelona.
Moltes escoles es van construir abans del 2007, que és quan esdevé la primera norma que obliga a ventilar mecànicament els edificis. Això incideix en la mala qualitat de l'aire a les escoles. L'obertura de finestres pel coronavirus ha anat en detriment del confort tèrmic.
Amb el cabal d'aire es podrà saber quantes vegades cal obrir la finestra durant una hora i crear corrent d'aire amb la porta. D'aquesta manera, no s'infectarien tots els presents en un espai on apareix un virus, si no és possible instal·lar ventilació mecànica. D'aquí a tres anys, amb els resultats es crearà una guia per a posar-hi solució a tots els centres.
La investigadora principal del projecte, Marta Gangolells, ha explicat al Cafè de la Ràdio, què es mesura amb el monitoratge.
"Farem una campanya de monitoratge a les escoles, i farem servir la concentració de diòxid de carboni com a gas traça per saber la qualitat de l'aire interior. També monitorarem el confort tèrmic i el consum energètic de les escoles."
? ÀUDIO #ElCafèdelaRàdio | Un estudi de @la_UPC monitoritzarà la qualitat de l'aire a les aules d'algunes escoles de #Sabadell
— Ràdio Sabadell 94.6 (@RadioSabadell) November 3, 2021
▶️ https://t.co/hyrkHokzgL pic.twitter.com/pP2v7jHqLZ