L'Ajuntament assegura que l'informe de Josep Abad només és un punt de partida per generar debat
El debat sobre el nomenclàtor de Sabadell ha creuat aquests dies les fronteres de la ciutat. El diari El Mundo es feia ressò ahir de l'informe que ha elaborat l'historiador sabadellenc Josep Abad sobre els noms dels carrers i places. El rotatiu destacava l'apartat polèmic sobre la figura d'Antonio Machado, ja que el document assenyala el seu caràcter anticatalanista. Tot i això, la regidora de cultura, Montserrat Chacón, ha explicat a Ràdio Sabadell que l'informe és "extern" i "un punt de partida" i que, en cap cas, l'Ajuntament es planteja retirar la plaça Antonio Machado del nomenclàtor sabadellenc. En la mateixa línia s'expressava ahir, des de Twitter, l'alcalde Maties Serracant assegurant que "Machado es queda, el que cal eliminar del nomenclàtor són els noms dels feixistes". Una postura que han ratificat, en comunicats i publicacions a les xarxes socials, les quatre formacions de govern. L'últim en posicionar-se ha estat Unitat pel Canvi que ha reclamat la retirada de l'informe. En qualsevol cas, Chacón conclou que l'informe té "propostes polèmiques i agosarades" però assegura que aquestes no fan que el treball de l'historiador no sigui "vàlid". A més, destaca que una revisió com aquesta és "polèmica", tot i que no s'esperava que "la crispació" sortís fora de Sabadell.
La regidora de cultura ha assenyalat que l'informe obre diferents reflexions sobre el paper del nomenclàtor i la recuperació de noms que són pròpiament sabadellencs. A més, també posa damunt la taula "les mancances de gènere i de cultura catalana que hi són presents". Aquest document es va presentar a la Comissió del nomenclàtor a finals del mes de juny i, segons Chacón, "va quedar molt clar que era un escenari a partir del qual treballar i que tothom podia presentar més informacions".
De fet, Chacón ha explicat que el treball amb el nomenclàtor es farà seguint dues fites clares: la recuperació de la memòria històrica i la lluita per "revisar tots els vestigis franquistes que hi siguin presents" i obrir un debat que compti amb la màxima participació de la societat civil. Així, la regidora ha explicat que la voluntat és que es facin reunions mensuals per tenir una estratègia sobre el nomenclàtor a finals d'aquest any.
Crítiques de l'oposició
El govern ha tancat files al voltant de la piulada de l'alcalde Maties Serracant assegurant que Machado es queda a Sabadell. Però, tot i això, diferents partits de l'oposició han mostrat el seu malestar. El PSC ha mostrat "la seva indignació" per l'encàrrec "fet a dit". El primer secretari de la formació, Pol Gibert, assenyala que "l'informe no suposa un avenç, sinó un insult sectari a la memòria històrica". Per tot plegat, els socialistes demanen conèixer els criteris de l'adjudicació i que no "s'utilitzi ni un sol euro públic per pagar" aquest document. El PSC demana la retirada de l'informe i que se'n demani un de nou d'un grup d'experts independents.
Ciutadans fa la mateixa proposta i assegura que, en cas de no fer-se aquest nou estudi, abandonarà la Comissió del Nomenclàtor. D'altra banda, la formació taronja ha demanat la dimissió de la regidora de cultura. A més, el seu regidor, Adrián Hernández, ha assegurat que "Antonio Machado seguirà donant nom a una de les places de la ciutat".
D'altra banda, el PP ha denunciat que "el govern es dediqui a jugar al Monopoli, en lloc de resoldre els problemes que, de veritat, preocupen els ciutadans com l'atur, la inseguretat o la falta de neteja". Per això, el seu regidor Esteban Gesa ha demanat al govern municipal que "deixi de fer el cafre volen retirar noms dels carrers com el d'Antonio Machado per mer revengisme o incultura".