En directe: De 14:00 a 14:15
Notícies Migdia
A continuació:
De 14:15 a 15:00
Fórmula Musical
De 15:00 a 16:00
La Caverna Galàctica (R)
Un cotxe de pràctiques de l'autoescola l'Asfalt/ Roger Benet Un cotxe de pràctiques de l'autoescola l'Asfalt/ Roger Benet
11.06.2020 14:34

Les autoescoles reobren adaptant-se a les mesures de seguretat

L'entrada de Sabadell en fase 2 de la desescalada ha permès que les autoescoles es tornin a posar en marxa després de tres mesos sense acollir alumnes a les seves instal·lacions ni fer pràctiques en vehicles. Els responsables dels negocis consultats per aquesta emissora encaren la reobertura amb moltes ganes de recuperar el seu dia a dia, però ho han hagut de fer adaptant-se a les mesures de seguretat per evitar possibles contagis de coronavirus; unes mesures que han requerit una inversió de prop de 1.000 euros de mitjana per autoescola. "Tens tres opcions. Quedar-te com estaves a veure-les venir, mirar enrere i lamentar-te o tirar endavant. Ara és el moment de canviar", assenyala Carme Arisa, de l'Autoescola Arisa. Tot i això, moltes autoescoles es plantegen un possible augment de les tarifes per assumir aquesta despesa i totes les que vénen relacionades amb la prevenció del coronavirus, com comptar amb menys alumnes per aula o limitar el nombre de pràctiques per dia.

 

Interior Cotxe

El retorn a la feina s'ha traduït en la introducció de canvis, tant a les aules com als vehicles. A les aules, s'ha limitat l'aforament i s'han de mantenir les distàncies entre alumnes, a més de posar a la seva disposició gel hidroalcohòlic i obligar-los a portar mascareta. Aquestes limitacions han portat la majoria d'autoescoles a fomentar la formació en línia i reservar les places presencials per a les persones que no tenen mitjans per connectar-se. "Al principi ens va agafar desprevinguts. Però ara ho estem muntant tot amb l'informàtic. No ho havíem fet mai, però ens hem d'adaptar a la generació jove", apunta Arisa. Per contra, altres centres han preferit mantenir només l'atenció presencial, encara que sigui menys rendible. "De moment només faré presencials perquè m'agrada més el tu a tu. Ens mirem a la cara, jo t'ho explico i tu em preguntes", assenyala Juan Carlos Fresneda, de l'Autoescola Can Rull. En un terme mig es troba l'Autoescola Asfalt, que reforçarà l'ensenyament virtual malgrat no considerar-lo la millor opció. "En seguretat viària hi ha una part de sensibilització i no fer-ho en directe amb l'alumne és complex. Almenys unes hores han de ser presencials o és complicat arribar", expressa Marc Nadal, responsable d'Asfalt. Pel que fa a la formació pràctica, alumnes i professors pujaran al cotxe amb mascareta, als exàmens amb guants, i caldrà desinfectar el vehicle entre classes. "Tenim un esprai desinfectant. És un moment. Aquells cinc minuts que tenies per anar al lavabo, ara els tindràs per això", ha apuntat Ester Soler, de l'autoescola Gresol.

Tot i les mesures que s'han hagut de prendre, les autoescoles arrenquen l'activitat amb el mateix nombre d'alumnes que tenien abans de la pandèmia. Alguns responsables d'aquests negocis són més optimistes que altres, però coincideixen en el fet que la por al contagi podria despertar un interès en treure's el carnet. "Si em preguntes si pujaria a un autobús, et diria que no. No sé fins a quin punt ens pot ajudar, però potser hi ha gent que canvia la idea, encara que a curt termini tothom s'ho pensa molt", apunta Fresnedo. "El jovent estarà més motivat de moure's sol, de manera individual i sense altra gent", coincideix Arisa. En tot cas, les persones que s'interessin per treure's el carnet de forma immediata, aquest estiu tindran l'opció, per primer cop, d'examinar-se a l'agost. "Hem de pensar que això no ho han fet mai. Sí que és una ajuda", assenyala Fresneda. Tot i això, Nadal lamenta que els alumnes que ja estaven preparats per examinar-se al març encara hauran d'esperar fins a finals de juny per poder-ho fer.