Les patronals valoren positivament el nou paquet de mesures econòmiques i demanen més concreció i agilitat
La Cambra de comerç i el CIESC valoren "positivament" la injecció econòmica que ahir va presentar el govern espanyol dedicada a les empreses per fer front al coronavirus. Es mobilitzaran uns 200.000 milions d'euros, un 20% del PIB de l'Estat Espanyols. D'aquests diners, 117.000 milions seran públics i la resta de recursos privats.
Per a la presidenta del CIESC, Alícia Bosch es tracta d'uns recurssos econòmics que "s'han de posar en valor, que s'han de tenir en compte. Qualsevol mesura a nivell local, autonòmic o de l'Estat que faciliti entre d'altres coses que l'economia no pari o que s'aturi el menys possible beneficia a tots" i afegeix que "aquestes mesures intenten garantir els llocs de treball i faciliten que es mantingui l'economia productiva amb el menys dany possible". Bosch assenyala que "caldrà que la gestió sigui el més àgil possible" per evitar que es perdin llocs de treball. Des de la Cambra de Comerç també veuen amb bons ulls les mesures empreses per Pedro Sánchez. Segons el president de l'entitat, Ramón Alberich "per primera vegada, des de l'inici de la crisi, s'ha traslladat amb una certa concreció i es dona una senyal de la convicció que te de l'Administració de la gravetat; d'aquí la dimensió del problema... Ara caldrà veure com es farà".
Els ERTOs, una via de solució
Una de les mesures que més ha agradat a les patronals sabadellenques és la possibilitat d'accelerar la presentació d'ERTOs. Si l'empresa pot justificar que ha vist com li queia l'activitat o té pèrdues per la declaració d'alarma pel coronavirus, es considerarà una causa de força major i els tràmits per fer l'expedient temporal s'enllestiran en set dies. Com demanaven els sindicats, els treballadors afectats no seran acomiadats de forma definitiva i cobraran de l'atur. Alberich assegura que ja s'estan presentant moltes sol·licituds i que "els preocupa molt que es pugui produir un col·lapse de la mateixa administració per l'allau de sol·licituds que puguin haver-hi". En aquest sentit, reclamen al govern espanyol concreció de com s'han de presentar les sol·licituds dels EROs temporals, així com els autònoms poden accedir a les ajudes anunciades si no poden desenvolupar la seva activitat. Precisament aquest matí, segons explica Alberich, diverses entitats de la ciutat i l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés han impulsat una reunió virtual per coordinar esforços i posar tots els recursos necessaris per informar a empreses i ciutadans de l'aplicació de les mesures.
Entre els sectors més perjudicats per l'estat d'alarma hi ha el comerç minorista i la restauració. També aquelles empreses que s'han trobat aturada la cadena de subministraments. Per aquest motiu, la presidenta del CIESC, Alícia Bosch, assenyala que podria ser més efectiu una aturada generalitzada de l'estat. "Hauria d'haver-hi una coordinació global de les administracions, buscar les mesures que siguin necessàries per pal·liar els efectes econòmics". En aquest sentit assegura que "s'haurien "d'evitar situacions una mica estranyes com la de dilluns passat amb el transport públic ple de gent i sense poder respectar els espais de seguretat".
Pimec demana a les administracions locals mesures econòmiques urgents
PIMEC Vallès Occidental ha enviat una carta al Consell Comarcal i als ajuntaments de la demarcació per demanar mesures econòmiques amb urgència per fer front a l'impacte que el coronavirus està tenint en pimes i autònoms de la zona, especialment en sectors com el comerç, hostaleria, restauració i serveis.
Entre les demandes, hi ha el pagament de les factures pendents, rebaixar tributs i taxes municipals (suspendre els nous o que s'hagin apujat per aquest 2020) i que s'obrin línies d'ajuts i subvencions per compensar el pagament. També reclamen que es garanteixi la continuïtat de contractes públics acordats amb proveïdors. I en cas de no ser possible, que es compensin les empreses i treballadors autònoms afectats per les suspensions.