En directe: De 19:00 a 19:30
Això va de sèrie
A continuació:
De 19:30 a 20:00
El Món es digital
De 20:00 a 21:00
Parlem d'Òpera
La directora dels Serveis Territorials d'Ensenyament, Carme Vigués, en roda de premsa | Mireia Sans La directora dels Serveis Territorials d'Ensenyament, Carme Vigués, en roda de premsa | Mireia Sans
21.03.2017 19:07

Les preinscripcions, amb menys places que alumnes a 1r d'ESO

Després de les portes obertes als centres educatius, dijous comença el termini de preinscripció. I aquest any ho fa amb dos nous grups de P3 a Sabadell que estaran ubicats a l'Escola Joaquim Blume i a l'Escola Espronceda. A més, una de les classes d'infantil que actualment estava a l'Escola Miquel Martí i Pol es traslladarà a l'Escola La Trama. Així, a la ciutat hi ha 2.106 places repartides en 58 grups. A tota la comarca, aquest any 9.892 places de P3, 223 més de les que calen per poder escolaritzar tots els nens de la comarca. La realitat de secundària és radicalment diferent. A tota la comarca, hi ha 10.458 places que són 142 menys de les que caldrien per absorbir tots els joves que han d'entrar aquest any a 1r d'ESO. A Sabadell, en concret, se'n ofereixen 2.460 que estan repartides en 43 grups. En el cas de la secundària, s'intercanviarà dos grups diferents: una classe que està actualment a l'Institut Joan Oliver passarà a l'Agustí Serra i una altra entre l'Institut Junqueras i la Serra. "Hi ha un decalatge entre l'oferta i la demanda que haurem de corregir afegint nous grups on hi ha demanda per part de les famílies", ha explicat la directora dels Serveis Territorials d'Ensenyament del Vallès Occidental, Carme Vigués.

Una de les principals novetats d'aquest any és la voluntat de reduir la ràtio a 27 alumnes als grups de Primer d'ESO en entorns desafavorits. "És una manera de donar resposta al Síndic de Greuges de Catalunya que demanava una reserva equitativa i un repartiment correcte de places" ha assegurat Vigués. D'altra banda, es manté el compromís de mantenir el nombre de 22 infants a P3 en escoles que estiguin en aquests mateixos entorns. Pel que fa a les ràtios de la resta de centres, "es mantindran als 25 alumnes a P3 i als 30 a 1r d'ESO tant pels centres públics com els concertats". Així, aquesta xifra límit d'alumnes només es podrà augmentar en un 10 per cent un cop ja s'hagi fet tot el període de preinscripcions i es detectin les necessitats concretes dels centres.


El període de preinscripció comença, doncs, dijous i s'allargarà fins al 4 d'abril. I ja al mes de juny, entre el 12 i el 16, començarà el període de matriculació pròpiament dit.
 

La lluita contra el frau: una de les novetats
Una de les voluntats que mou al Departament és la lluita contra el frau en les preinscripcions, per això, s'establirà més control en els diferents mecanismes. A més, també s'endureixen les conseqüències de cometre frau a l'hora d'inscriure l'infant a una escola. "Si detectem un frau a la preinscripció a dues escoles iguals, abans trèiem els punts dels dos llocs i passes a l'últim, a la llista d'espera o, fins i tot, pots perdre la possibilitat d'anar a l'escola" ha assegurat el director adjunt de Serveis Territorials del Vallès Occidental, Fernando García Ortiz.

Un altre dels aspectes que també es vol fiscalitzar és el dels 10 punts que es donen en casos de discapacitat. "Es lliurarà la sol·licitud que presentin els pares directament a una comissió de garanties que serà l'encarregada de certificar que l'informe és correcte" ha dit García Ortiz. En aquesta línia, en cas que es detecti una irregularitat "es portarà a la Fiscalia, tant amb les famílies com amb la persona que hagi signat el certificat".

A més, en la campanya de preinscripció d'aquest any, les famílies quedaran en llista d'espera a qualsevol dels centres on hagin apuntat els seus fills. D'aquesta manera, el Departament d'Ensenyament busca donar més opcions a les famílies. En qualsevol cas, la directora dels Serveis Territorials assegura que més d'un 95 per cent de les famílies podran entrar al centre que han demanat.