L'esperança de vida de pacients amb càncer de mama creix un 15 % en els últims vint anys
La supervivència en casos de càncer de mama s'ha incrementat un quinze per cent en els darrers vint anys, segons dades de l'Hospital de Sabadell. L'esperança de vida de les pacients ha crescut gràcies al diagnòstic precoç, la millora dels tractaments i l'acompanyament psicològic que rep la malalta i el seu entorn. Amb tot, el Taulí diagnostica cada any al voltant de 250 casos nous d'aquesta malaltia, una xifra que es manté estable, malgrat que podria anar a l'alça en el futur perquè cada cop vivim més anys, però amb estils de vida menys saludables. El doctor Eugeni Saigí, director del servei d'Oncologia de l'hospital sabadellenc, ha insistit en una entrevista al programa Al Matí de Ràdio Sabadell que cal millorar els nostres hàbits per reduir les probabilitats de patir un càncer de mama, tot i que es calcula que una de cada vuit dones patiran la malaltia al llarg de la seva vida: "Hem d'evitar el sobrepès portant una dieta saludable i fent exercici de forma regular. Això podria impactar d'una manera important en la reducció de fins al 30 % dels casos de càncer de mama".
A més de la prevenció i els programes de cribatge que s'apliquen en dones de més de 50 anys amb la realització de mamografies periòdiques, el doctor Saigí incideix en la importància de la recerca en aquest camp perquè és la manera d'accedir a tractaments nous i més efectius: "Al Taulí apliquem totes les teràpies que tenen acreditada la seva utilitat, però la recerca ha de continuar perquè és la manera d'introduir nous tractaments i medicaments". La quimioteràpia, la radioteràpia i la cirurgia són els mètodes més habituals per combatre el càncer de mama. Processos que acostumen a implicar canvis físics en la dona que el pateix, en alguns casos fins i tot la pèrdua d'un pit. El doctor Eugeni Saigí ha destacat el fet que cada cop la cirurgia és menys invasiva i que "la taxa de conservació del pit està entre el 70 i el 80 per cent", actualment.
Suport psicològic
L'atenció psicològica a la malalta i la seva família s'ha convertit en un factor clau per superar la malaltia o, si més no, per gestionar millor l'impacte que un diagnòstic d'aquest tipus té sobre la vida de la pacient i el seu entorn. La psicooncòloga de l'Associació Espanyola Contra el Càncer Marina Garcia ha explicat al magazín matinal de l'emissora que "se'ls ha d'acompanyar perquè és un canvi molt gran i impactant": "Ho fem des de l'adaptació i l'acceptació del que està passant i fent-los entendre que hi ha un benefici mèdi. És una mena de dol".
Activitats a Sabadell
Amb motiu del Dia Internacional Contra el Càncer de Mama que es commemora cada 19 d'octubre, l'Ajuntament de Sabadell llueix des d'avui i fins diumenge la llaçada rosa a la façana que dóna a la plaça Doctor Robert. De la mateixa manera, diverses entitats dedicades a l'atenció als malalts de càncer han instal·lat aquest matí paradetes informatives al passeig de la Plaça Major i Doctor Robert.